Ilość przepisów: 68
Papardele z awokado, bobem i szparagamiPrzepyszne, lekkie, letnie i sycące danie. Same zdrowe składniki, dobre tłuszcze, dużo składników mineralnych a dodatkowo przygotowanie trwa tyle, co czas gotowania makaronu:-)Lawasz z zielonymi warzywami sezonowymiLawasz to tradycyjny ormiański chleb, cienki placek. Ten z dyskontu ma dobry skład, żadnych polepszaczy i jest naprawdę smaczny. Można w niego zawinąć niemalże wszystko - dzisiaj upakowałam w nim zielone warzywa sezowowe a ser ładnie to wszystko połączył:-)Jajko w koszulce na kanapce ze szparagami, smażone pomidorkiKolejny pomysł na połączenie jajka w koszulce w pysznym posiłku. Ja zazwyczaj jadam jajka na śniadanie, bo to porządna porcja dobrego białka i trzyma mnie do południa. Ale możecie posiłek z jajkiem poszetowym zjeść na kolację:-)Komosa ryżowa (quinoa) z kurczakiem i szparagamiKomosa ryżowa to bogate źródło witamin E, D oraz z grupy B i minerałów takich jak: cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Podsumowując: warto włączyć do diety. Omlet szarpany z pieczarkami i szparagamiTen omlet to znakomity posiłek okołotreningowy. Idealny po wysiłku fizycznym, bo wysokoproteinowy. Aż trzy białka jaja i zarodki zarodki pszenne - bogate źródło białka, błonnika, witamin z grupy B i E. Warto je włączyć do codziennej diety. A sam omlet - pyszny, jak sezon szparagowy się skończy, to można zrobić ze szpinakiem baby, który teraz jest dostępny przez cały rok. Albo z fasolką szparagową (mrożona jest cały rok)... Jajka sadzone na pieczarkach i kapuście pekińskiej czyli szakszuka inaczejTaka "szakszuka" to pomysł na utylizację wszystkiego co się ma:-) Ja wykorzystałam pieczarki i kapustę pekińską - obydwa te składniki mają smak subtelny i łatwy do "zagłuszenia" innymi bardziej intensywnymi smakami, a nade wszystko są mega niskokaloryczne. To takie super wypełniacze dla osób na diecie redukcyjnej:-)
Ta wersja jest z tajskim "twistem" i wyszło znakomicie:-)Jajecznica z dodatkami na ciepłoTakie śniadanie zadowoli każdego kto lubi pojeść ale nie chce dostarczyć sobie za dużo kalorii. To jest bardzo sycące, mocno proteinowe danie. Jest moje ukochane jajo i dużo zdrowych składników. Szakszuka #zerowaste czyli jajka sadzone na resztkach lodówkowychSzakszuka to po prostu jajka gotowane w warzywach z dodatkiem przypraw bliskowschodnich (kumin, kolendra). Moje śniadanie to taka szakszuka oszukana bo nie ma ani pomidora, ani papryki ani cebuli. Są za to resztki z lodówki, które nie są najbardziej efektowne (ich ładniejsze części poszły do innych dań) ale nic im w smaku nie brakuje. Ja nic nie wyrzucam, wszystko dostaje u mnie drugą szansę. I najczęściej są to bardzo udane kombinacje. Jajko w koszulce, szparagi i prażone w sezamie tofu, pieczarki i porPolecam śniadania wysokobiałkowe. Ja lubię szczególnie te na ciepło, z jajkiem (ale to już wiecie, bo wszędzie wciskam te jaja;-)) Po kilku latach pilnowania diety wiem, że u mnie nie sprawdzają się śniadania węglowodanowe (czyli np. pyszne i zdrowe skądinąd owsianki). Ja muszę mieć konkret.
(Visited 480 441 times, 651 visits today)