Ilość przepisów: 119
Wegańskie śniadanie na ciepło z goframi paprykowymiPodrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry. Tym razem paprykowe. Mają wyrazisty smak i piękny kolor. Do gofrów dołożyłam awokado - ładnie wygląda na pomarańczowych gofrach, pora na ciepło - uwielbiam ten lekko orzechowy smak, i pomidorki - krótko podsmażone. Całość wyszła pysznie, lekko i zdrowo.Linguini nero z owocami morza, awokado i pomidorkami z patelniKocham makarony! Nie jestem w tym odosobniona, makarony lubi prawie każdy. Są cudowne, bo nie dość że same przybierają różną formę, można je zrobić w różnych smakach i kolorach dodając do ciasta różne naturalne "barwniki", to jeszcze pasuję niemalże do wszystkiego. No to dzisiaj czarne linguini nero (sepia) w pysznej kompozycji z owocami morza, awokado i pomidorkami. Danie lekkie, sycące, wysokoproteinowe i ładne:-)Zupa rybna z pomidoramiZupa rybna to zdecydowania jedna z moich ukochanych zup. Ilekroć jest w menu restauracji, zawsze ja zamawiam. Czasem są to zupy zupełnie przeciętne ale czasem to prawdziwe cuda kulinarne. Podstawą jest bulion z wygotowanych korpusów no i wyłącznie świeże ryby. Chociaż przyznaję, że mając zamknięty w słoiku bulion rybny, robiłam już zupę z dodatkiem ryb mrożonych i była równie pyszna. Niestety, przygotowanie zupy rybnej zabiera sporo czasu, poza tym zapach unosi się długo po gotowaniu. No ale coś za coś:-) Zupa jest obłędnie pyszna, wartościowa, dietetyczna więc warto od czasu do czasu zrobić kilka porcji na raz i zamknąć w słoiczkach na gorąco (taka szybka pasteryzacja). Wtedy można przechowywać w lodówce dłuższy czas (2 tygodnie na pewno).Tuńczyk z grilla z sałatką ziemniaczaną i pomidoramiTuńczyk to bardzo smaczna i chuda rybka. Stek z tuńczyka grillowany, lekko różowy środku jest przepyszny. Podałam go z wegańska sałatką ziemniaczaną i pomidorkami.Jajko w koszulce na kanapce z awokado, warzywa na ciepło i pesto z czosnku niedźwiedziegoŚniadanie z jajkiem w koszulce to moje ulubione. Jem często, pomysły mi się nie kończą. Dzisiaj będzie z dodatkami: sałatka na ciepło i pesto:-)Papardelle z suszonymi pomidorami, dorsz, padron, groszek i pomidorkiRyby można robić na wiele sposobów. Ja najczęściej robię na patelni, dusząc z warzywami. Do tego makaron - im grubszy tym lepszy. Całe danie jest naprawdę fit: mało tłuszczu, dużo białka, w naprawdę sporej porcji jest niewiele kalorii. Warto spróbować:-)Bucatini z krewetkami, boczkiem i pomidorkamiSą takie dania, które poprawiają mi humor. To makarony, najlepiej te grubsze i większe w swoim kształcie. Np. bucatini - takie grubsze spaghetti... Tak niewiele trzeba, żeby sprawić sobie kulinarna przyjemność:-) W myśl zasady "im mniej tym lepiej", "im prościej tym smaczniej". Makarony świetnie się do tego nadają, są na tyle niewymagające, że wystarczy czasem 2, 3 max 4 składniki, żeby danie nabrało charakteru i smaku. Dzisiaj polski boczek połączyłam w makaronowym daniu z krewetkami. Sos powstał z rozprażonych pomidorków i zielonych oliwek. Tylko tyle i aż tyle:-)Dorsz duszony w warzywach, kasza pęczakRyba w 15 minut? i to nie smażona tylko duszona - tak, to możliwe! Porcja duża, kalorii mało - polecam szczególnie osobom na redukcji lub aktywnym fizycznie, bo to solidna porcja białka:-)Bucatini z cukinią i łososiem wędzonym na gorącoMakarony kochamy, pasują do wszystkiego, są dobre na każda porę roku, na każdą porę dnia i na każdy humor lub jego brak:-) najlepiej jak towarzyszy mu coś zdrowego np. warzywa i ryba - pycha:-)
(Visited 473 902 times, 772 visits today)