Ilość przepisów: 119
Feta z warzywami na ciepło: szparagi, czosnek niedźwiedzi, pieczarkiW sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)Szybka zupa rybna z dorszemPodawałam już kilka pomysłów na zupę rybną, która jest daniem pracochłonnym i wymaga czasu i cierpliwości. Tym razem przepis jest bardzo prosty. Kilka łatwo dostępnych składników, 15-20 minut i macie pyszną, wysokobiałkową, sycącą i aromatyczną zupkę:-)Jajka poszetowe na pieczywie ze smażonymi pomidorami, por i papryka z patelni, orzechy włoskieJajko w koszulce tym razem na kanapce ze smażonymi pomidorami. Do tego sałatka z patelni: por, papryka i orzechy włoskie. Idealny początek dnia.Bakłażan pieczony z pomidorem i serem provoloneTylko trzy składniki, minimum roboty i piekarnik - pyszne danie w 30 minut dla wegetarian ale też dla tych, którzy lubią połączenie pieczonych warzyw z serem. Tym razem aromatyczny, wyrazisty provolone - jeden z moich ukochanych.Spaghetti pełnoziarniste z krewetkami i awokadoPyszny makaron w kilka chwil, wystarczy wychodząc do pracy wyjąć z zamrażalnika krewetki a po powrocie przygotować w 15 minut przepyszny, zdrowy posiłek.Jajka po turecku, karmelizowana cebula, pomidorki z patelniÇılbır to tureckie danie składające się z jajek w koszulce z jogurtem. Istnieją zapisy, że çılbır był spożywany przez osmańskich sułtanów już w XV wieku. Obecnie często podaje się danie z roztopionym masłem z dodatkiem papryki Aleppo - tyle Wikipedia. Ja dodam od siebie, że to jedno z moich ulubionych śniadań ever:-)Spaghetti pełnoziarniste z awokado, pomidorkami i pistacjamiMiędzy makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.Jajko w koszulce na kanapce z awokado i sałatka ze szparagamiKiedy zaczyna się sezon na szparagi, to jako pierwsze lądują one na moim śniadaniowym talerzu. Najbardziej lubię połączenie szparagów z jajkiem, takim w którym żółtko płynie... Dzisiaj pracowałam na trzech palnikach jednocześnie: na jednym robiłam jajko w koszulce, na drugim gotowały się szparagi a na trzecim smażyłam pomidorki. W kilka chwil miałam śniadanie mistrzów:-)Kanapka z domowym hummusem i awokado, warzywa na ciepłoŚniadanie wegańskie ale jednak ze sporą ilością białka z cieciorki. Szybkie do wykonania i bardzo smaczne:-)
(Visited 473 902 times, 772 visits today)