#łosoś

Ilość przepisów: 63
Makaron shirataki, łosoś wędzony na gorąco, awokado, pieczarki i por z patelniBardzo smaczne połączenie łososia z porem, awokado i pieczarkami a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.
Czarny makaron tagliatelle, łosoś wędzony na gorąco i brukselkaFirma MOWI sprzedaje też porcje 200 g łososia wędzonego na gorąco. Jest w kawałkach i podejrzewam, że jest to po prostu drobnica, która im zostaje po wykrojeniu ładnych i drogich kawałków. Te drobne kawałki są naprawdę pyszne i w dobrej cenie (ok. 10 zł za 200 g). Świetnie nadają się do komponowania dań obiadowych ale też np. do kanapek. Ja połączyłam łososia z czarnym makaronem i zieloną brukselką. Ładnie, smacznie zdrowo i szybko:-)
Domowy serek jogurtowy, lekkie pieczywo z wędzonym łososiemZobaczyłam u kogoś na instagramie, jak robi domowy serek z jogurtu greckiego. Zapragnęłam go zrobić, wstawiłam jogurt do zamrażalnika i zapomniałam o nim. Kiedy w końcu sobie o nim przypomniałam, nie miałam pewności co mam dalej z nim zrobić. Ale zaufałam intuicji i kulinarnemu doświadczeniu i serek zrobiłam. Delikatny, kremowy i bez żadnych polepszaczy typu guma guar czy inne zagęszczacze. Polecam wypróbować. Ja zrobiłam na wytrawnie, ale na słodko też będzie znakomity.
Gofry ryżowe z wędzonym łososiem, warzywaGofry na wytrawnie to fajna opcja śniadaniowa albo kolacja. Te z ryżem są doskonałe dla osób, które unikają glutenu. Dodatek warzyw i ryby daje nam kompletny posiłek, smaczny i niskokaloryczny.
1 2 3 4 7

(Visited 487 900 times, 665 visits today)