Ilość przepisów: 176
Kuskus i jajka poszetowe na warzywach duszonych z przyprawami bliskowschodnimiJajka poszetowe to znakomity dodatek do każdego posiłku. Najchętniej je przygotowuję do śniadań, ale świetnie się sprawdzą jako źródło białka w wegetariańskim obiedzie czy lunchu. Duża porcja warzyw, do tego kuskus no i jajka poszetowe. Duża porcja, mało kalorii, pysznie, do syta i fit.Krewetki z sezonowymi warzywami na ciepłoSezonowe warzywa są super, bo .... są sezonowe:-) co prawda większość można mrozić ale te świeże, prosto z krzaczka czy z grządki są najpyszniejsze. Polecam gorąco zrobić sobie przyjemność i połączyć sezonowe smaki z krewetkami. Palce lizać, kalorii mało a najecie się do syta.Pełnoziarniste penne, krewetki, bób, szpinak, pistacjeMakaron, zwłaszcza pełnoziarnistym to świetna baza do wszelkich posiłków. Ja dorzuciłam krewetki i sezonowy bób. Do tego szpinak z czosnkiem a całość wykończyłam pistacjami i olejem z pistacji. Pychota:-)Pełnoziarniste spaghetti ze świeżymi pomidorami, czosnkiem, parmezanem i bazyliąNajpyszniejsze danie sezonu: makaron ze świeżymi pomidorami. Wszystko:-)Zielony makaron szpinakowy, warzywa z patelni w ziołach prowansalskich i fetaRodzajów makaronów są tysiące a kombinacji makaronów z dodatkami niezliczona ilość. Nie ma chyba takiego połączenia, które by mi nie smakowało ale wybierając dodatki staram się aby całe danie było raczej dietetyczne i lekkie. Mój zielony makaron (szpinakowe papardelle) połączyłam więc z warzywami w ziołach prowansalskich i z fetą. Takie mariaż kuchni włoskiej z grecką i francuską wyszedł zaskakująco smacznie, a pomysł zrodził się - jak to często bywa - z resztek lodówkowych:-) Na zimno i na ciepło smakuje tak samo wybornie.Jajko sadzone na warzywach, chleb proteinowy z awokadoKocham jajka! Ci, którzy tu zaglądają wiedzą, że szczególnie jajka poszetowe (w koszulce) są moim numerem jeden w zestawach śniadaniowych. Zrobienie ich nie jest bardzo trudne, ale trzeba poświęcić trochę czasu i jajek, żeby się nauczyć je przyrządzać, tak, żeby ładnie wyglądały i były smaczne. Dlatego polecam łatwiejszą wersję śniadania z jajem: jajka sadzone, pieczywo z awokado i dużo warzyw po krótkiej obróbce termicznej. Takie śniadanie (lub lunch, obiad) jest nie tylko szybkie do przygotowania ale przede wszystkim zdrowe, sycące i fit.Papryka, pieczarki, czosnek niedźwiedzi z patelni i kanapka z awokadoWarzywa po szybkiej obróbce termicznej to mój sposób na proste i smaczne fit danie. Kombinacji jest wiele, podprażyć można niemalże każde warzywo. Poza papryką i pieczarkami dostępnymi cały rok, wykorzystałam również sezonowy czosnek niedźwiedzi. Do tego kanapki z awokado i mamy pyszny, wegański, zdrowy posiłek.Jajka sadzone z ryżem i warzywami z patelniW sezonie letnim chętniej i częściej jem warzywa. Zazwyczaj poddaję je krótkiej obróbce termicznej - wtedy jest szybko i lekkostrawnie. Warzywa przegotowane, miękkie sprawdzają się co najwyżej w sosach i potrawach typu leczo. Każde inne danie smakuje lepiej, gdy warzywa są al dente. I takie jest moje dzisiejsze danie - duża porcja warzyw, nieco ryżu i jajka sadzone z płynnymi żółtkami. Jajecznica z zielonymi dodatkami: awokado, por, mix sałat i cieciorkaJajka to zawsze dobry pomysł na zdrowy, sycący posiłek. Tym razem nie jajko w koszulce ale lekka jajecznica z pysznymi, zielonymi dodatkami. Do zrobienia w 15 minut:-)
(Visited 498 789 times, 1 680 visits today)