Ilość przepisów: 117
Guacamole – pasta z awokadoŚwietna przegryzka szczególnie latem, kiedy nie ma apetytu na tłuste, sycące, mięsne dania. Takie guacamole świetnie się sprawdzi również na imprezach, polecam:-)Ceviche z krewetekCeviche to danie z surowej ryby lub owoców morza marynowanych w soku z cytrusów. Jak podaje Wikipedia, danie to pochodzi z Peru ale jest obecnie bardzo popularne na całych Karaibach i coraz więcej osób przekonuje się do wyjątkowego smaku tego dania. Robiłam już ceviche (czytaj: sewicze) z miecznika (znajdziecie je na moim blogu) a zainspirowana ostatnim pobytem w świetnej restauracji, gdzie jadłam ceviche z krewetek argentyńskich, postanowiłam powtórzyć je w domu. Wyszło obłędnie pysznie, a w dodatku kilka razy taniej i kilka razy więcej;-))Kurki z patelni, jajecznica i zielone warzywa na ciepłoSezonowe śniadanie z kurkami i ukochanym składnikiem czyli jajkami. Szybkie do zrobienia, sporo białka więc i sycący i smaczny posiłek.Lekkie pieczywo z awokado, kolorowymi pomidorkami i czerwoną cebuląBardzo lubię pieczywo lekkie od @Sonko. Jedna kromka ma 19-20 kcal, smakuje zarówno z pastami typu hummus, z pasztetami, serem, wędliną czy w wersji totalnie vegan. Dla osób które pilnują kalorii, jest to świetna alternatywa do tradycyjnego pieczywa.Pieczywo proteinowe z awokado, pieczarki z patelni i rzodkiewkaBardzo smaczna kombinacja awokado i pieczarek z patelni. Szybkie śniadanie (lub kolacja) na ciepło, zdrowe tłuszcze, porcja białka a w dodatku danie jest całkowicie wegańskie.Sałatka z krewetkami, awokado i jajkiem gotowanymSuper zdrowa sałatka z konkretną porcją protein. Szybka do przygotowania, sycąca i niskokaloryczna a przy tym pięknie wygląda i jest pyszna:-)Kanapka z łososiem i awokado na pieczywie proteinowymBanalnie proste, szybkie, do syta i fit - śniadanie idealne:-)Sałatka na ciepło z ryżem i krewetkami, awokado i szparagiTo danie może być równie dobrze lunchem, sałatka na imprezę jak i konkretnym obiadem. Jest wszystko czego potrzeba: duża porcja protein (krewetki), węglowodany (ryż) i zdrowy tłuszcz roślinny (olej z awokado). Do tego sezonowy rarytas - zielone szparagi:-) Wszystko smakuje wybornie i jest banalnie łatwe do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania.Bavette ze szparagami, awokado i pesto z czosnku niedźwiedziegoU mnie znowu vege i znowu na zielono:-) Uwielbiam połączenie różnych zielonych warzyw, zawsze wyjdzie coś smacznego. Dzisiaj wyjątkowo, bo z sezonowym twistem: pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego nadaje charakteru całej potrawie. Zapraszam do stołu:-)
(Visited 493 416 times, 1 129 visits today)