Ramen z dorszem i krewetkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bulion z algami morskimi, kawał dorsza i krewetki, do tego makaron ryżowy... Bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe wieczory.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 420
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.4g20%
Węglowodany 47.4g16%
Białko 39.5g79%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 350 g bulionu (najlepiej rybny)
 50 g makaronu ryżowego
 10 g suszonych grzybów shitake
 120 g polędwicy z dorsza
 50 g krewetek
 1 łyżka oleju sezamowego
 45 g pak choi
 1 sosu sojowego
 1 płat nori
 sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Bulion rybny (najlepiej ale może być warzywny) zagotować z shitake i glonem nori aż do rozpuszczenia glonu.

2

Na oleju sezamowym zblanszować pak choi.

3

Dorsza i krewetki ułożyć na patelni, przykryć i podgrzewać do rozmrożenia. Następnie dodać odrobinę oleju sezamowego lub innego tłuszczu i krótko przesmażyć - krewetki krótko, dorsza do momentu aż będzie w środku gorący.

4

Makaron ugotować al dente, wyłożyć na talerz, obok ryba...

5

... grzybki wyjęte z bulionu, pak choi...

6

Całość zalać bulionem (można przecedzić, żeby pozbyć się resztek nierozpuszczonego nori).

7

Na wierzch ułożyć krewetki, całość posypać sezamem.

8

Składniki

 350 g bulionu (najlepiej rybny)
 50 g makaronu ryżowego
 10 g suszonych grzybów shitake
 120 g polędwicy z dorsza
 50 g krewetek
 1 łyżka oleju sezamowego
 45 g pak choi
 1 sosu sojowego
 1 płat nori
 sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Bulion rybny (najlepiej ale może być warzywny) zagotować z shitake i glonem nori aż do rozpuszczenia glonu.

2

Na oleju sezamowym zblanszować pak choi.

3

Dorsza i krewetki ułożyć na patelni, przykryć i podgrzewać do rozmrożenia. Następnie dodać odrobinę oleju sezamowego lub innego tłuszczu i krótko przesmażyć - krewetki krótko, dorsza do momentu aż będzie w środku gorący.

4

Makaron ugotować al dente, wyłożyć na talerz, obok ryba...

5

... grzybki wyjęte z bulionu, pak choi...

6

Całość zalać bulionem (można przecedzić, żeby pozbyć się resztek nierozpuszczonego nori).

7

Na wierzch ułożyć krewetki, całość posypać sezamem.

8

Ramen z dorszem i krewetkami
(Visited 1 498 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *