Ramen wege z shirataki noodles

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Klasyczny ramen robi się długo, wymaga cierpliwości i produktu. Ja swój ramen zrobiłam szybko: bulion miałam gotowy, bo zawsze gotuję od razu więcej, zamykam w słoiki na gorąco i trzymam w lodówce kilka tygodni. Bulion wlałam do garnka, dodałam glony i grzyby shitake i wolno pyrkało na ogniu - robota żadna, a potem to już wszystko zajęło mi 15 minut. Pierwszy raz do ramenu dałam makarn shirataki dzięki czemu danie wyszło mega niskokalorycznie. Pychota!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 289
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.1g16%
Węglowodany 33.1g12%
Białko 11.5g23%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 100 g groszku cukrowego
 6 suszonych grzybów shitake
 50 g pora (zielona część)
 250 ml domowego bulionu warzywnego
 2 płaty glonów kombu
 1 łyżka pasty miso
 sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Mając gotowy bulion, szybko przygotujemy pyszną zupę RAMEN - sztandarowe danie kuchni japońskiej, bardzo popularne w Polsce.

2

Do bulionu włożyć 2 płaty glonów kombu (kupuję w necie) i grzyby shitake. Gotować na wolnym ogniu aż glony oddadzą cały smak. Następnie glony usunąć (wyrzucić) i dodać miso - pogotować chwilkę. Wyłączyć.

3

Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwany też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie.

4

Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać...

5

...a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.

6

Pora pokroiłam w długie paski, przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

7

Na tej samej patelni, na odrobinie wody obrobiłam termicznie groszek cukrowy.

8

Wszystkie składniki wyłożyć do miski, zalać płynem.

9

Dołożyć żółtko - w gorącym bulionie zacznie się powoli ścinać.

10

Wykończyć sezamem jasnym i czarnym - gotowe!

11

12

13

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 100 g groszku cukrowego
 6 suszonych grzybów shitake
 50 g pora (zielona część)
 250 ml domowego bulionu warzywnego
 2 płaty glonów kombu
 1 łyżka pasty miso
 sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Mając gotowy bulion, szybko przygotujemy pyszną zupę RAMEN - sztandarowe danie kuchni japońskiej, bardzo popularne w Polsce.

2

Do bulionu włożyć 2 płaty glonów kombu (kupuję w necie) i grzyby shitake. Gotować na wolnym ogniu aż glony oddadzą cały smak. Następnie glony usunąć (wyrzucić) i dodać miso - pogotować chwilkę. Wyłączyć.

3

Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwany też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie.

4

Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać...

5

...a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.

6

Pora pokroiłam w długie paski, przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

7

Na tej samej patelni, na odrobinie wody obrobiłam termicznie groszek cukrowy.

8

Wszystkie składniki wyłożyć do miski, zalać płynem.

9

Dołożyć żółtko - w gorącym bulionie zacznie się powoli ścinać.

10

Wykończyć sezamem jasnym i czarnym - gotowe!

11

12

13

Ramen wege z shirataki noodles
(Visited 450 times, 9 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *