Dla mięsożerców mam rarytasik: pulpeciki arabskie w sosie pomidorowym, zapiekane w piekarniku. Podałam makro dla 1 szt, żeby łatwo było policzyć makro całego dania, które skomponujecie z tymi przepysznymi kuleczkami. Do mięsa wsiekałam czosnek niedźwiedzi, bo akurat jest na niego sezon, ale jak go nie macie to możecie dać szpinak baby albo w ogóle pominąć.
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 30
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 53
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 2.9g5%
- Węglowodany 1.3g1%
- Białko 5.5g11%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso, jajko, posiekaną drobno cebulę, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz przyprawy wymieszać dłonią bardzo długo i dokładnie.
Od tej czynności zależy konsystencja i smak pulpecików.
Uformować 30 kuleczek po ok 27-30 g każda.
Pulpeciki obsmażyć na suchej, granitowej patelni bez tłuszczu (lub innej z powłoką non-stick).
Smażąc, lekko potrząsajcie patelnią, żeby pulpeciki cały czas były w ruchu, obracały się.
Obsmażone kulki przełóżcie do naczynia w którym będziecie zapiekać.
Przygotujcie sos pomidorowy: puszkę pomidorów żółtych (takie akurat miałam, ale mogą być inne) wymieszajcie z połową kartonika "tomate frito" i doprawcie: znowu kumin, mielona kolendra i suszona kolendra.
Tym sosem zalejcie pulpeciki.
Wstawcie na 60 min do piekarnika, nie przykrywając naczynia. Temperatura ok 180-200 C.
W trakcie pieczenia nic nie trzeba z nimi robić, ani odwracać, ani mieszać....
Można je podać z kuskusem (wtedy będzie naprawdę bliskowschodnio:-)), ryżem, kaszą, chlebkiem typu naan albo pita... albo ze zwykłym pieczywem.
Moja propozycja to 8 pulpecików z makaronem ryżowym (40 g przed ugotowaniem) i szparagami (100 g). W takim zestawie jest 595 kcal: B 49.5, W 46.4, T 23.7.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso, jajko, posiekaną drobno cebulę, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz przyprawy wymieszać dłonią bardzo długo i dokładnie.
Od tej czynności zależy konsystencja i smak pulpecików.
Uformować 30 kuleczek po ok 27-30 g każda.
Pulpeciki obsmażyć na suchej, granitowej patelni bez tłuszczu (lub innej z powłoką non-stick).
Smażąc, lekko potrząsajcie patelnią, żeby pulpeciki cały czas były w ruchu, obracały się.
Obsmażone kulki przełóżcie do naczynia w którym będziecie zapiekać.
Przygotujcie sos pomidorowy: puszkę pomidorów żółtych (takie akurat miałam, ale mogą być inne) wymieszajcie z połową kartonika "tomate frito" i doprawcie: znowu kumin, mielona kolendra i suszona kolendra.
Tym sosem zalejcie pulpeciki.
Wstawcie na 60 min do piekarnika, nie przykrywając naczynia. Temperatura ok 180-200 C.
W trakcie pieczenia nic nie trzeba z nimi robić, ani odwracać, ani mieszać....
Można je podać z kuskusem (wtedy będzie naprawdę bliskowschodnio:-)), ryżem, kaszą, chlebkiem typu naan albo pita... albo ze zwykłym pieczywem.
Moja propozycja to 8 pulpecików z makaronem ryżowym (40 g przed ugotowaniem) i szparagami (100 g). W takim zestawie jest 595 kcal: B 49.5, W 46.4, T 23.7.