Ilość przepisów: 14
Makaron z pesto z rzodkiewki i świeże szparagi, parmezanLekkie, wegetariańskie danie z wykorzystaniem resztek: wczorajszych szparagów i liści rzodkiewki. Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokadoKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Moja propozycja jest nie tylko dla wegetarian:-) Jak lubisz makaron, awokado i zielony kolor - zrób koniecznie!Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami, sałatka ze szparagami i rzodkiewkąKiedy jest sezon na szparagi, to goszczą u mnie od śniadania po kolację kilka razy w tygodniu. Dzisiaj oprócz młodych szparagów pojawiło się pesto z listków młodej rzodkiewki. Całość bardzo smaczna i pięknie wygląda.Bavette z cieciorką i z pesto z czosnku niedźwiedziegoWiecie, że pesto można mrozić? Takie z bazylii to można zrobić na bieżąco ale już z czosnku niedźwiedziego to robimy tylko w sezonie czyli w kwietniu, bo wtedy czosnek niedźwiedzi można kupić na placyku. A w środku zimy, takie pesto smakuje wybornie:-)Jajko w koszulce na kanapce z awokado, warzywa na ciepło i pesto z czosnku niedźwiedziegoŚniadanie z jajkiem w koszulce to moje ulubione. Jem często, pomysły mi się nie kończą. Dzisiaj będzie z dodatkami: sałatka na ciepło i pesto:-)Bavette z pesto, pieczonymi warzywami i pistacjamiWarzywa pieczone smakują mi najlepiej od później jesieni do wczesnej wiosny. Mogę je jeść z kaszą, makaronem, kuskusem, ryżem, w towarzystwie innych warzyw jako sałatka.... Polecam:-)
Spaghetti pełnoziarniste z zielonymi warzywami i pestoZielony talerz! Bardzo lubię takie kompozycje i lubię jak jest tematycznie. Dzisiaj na zielono:-) Duża porcja obiadowa a tylko 526 kcal. Lekki, pyszny i zdrowy posiłek. Białka niewiele jak na mój główny posiłek ale za to jak pięknie wyszło:-) Jestem zaskoczona ile zielonego można wygrzebać z lodówki. Przygotowanie zajęło mi tyle czasu, ile gotowanie makaronu.Papardele z pesto, bobem i kurkamiPesto to nic nadzwyczajnego ale w połączeniu z sezonowym bobem, kurkami i pistacjami tworzy pyszną całość:-)Paluchy drożdżowe z pesto bazyliowo-orzechowymPyszne, choć wcale nie dietetyczne, paluchy drożdżowe z pesto polecam szczególnie na imprezy. Najsmaczniejsze są świeżo upieczone ale spokojnie możecie je zrobić kilka godzin przed imprezą, niech sobie rosną, a na 30 minut przed podaniem wstawicie do piekarnika.
(Visited 437 310 times, 388 visits today)