#makaronryżowy

Ilość przepisów: 7
Makaron ryżowy z indykiem, chorizo i brokułemDanie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła - zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec - co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.
Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak babyŚwieży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki - wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak - całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.
Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowymZupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem - taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.
Ramen z dorszem i krewetkamiBulion z algami morskimi, kawał dorsza i krewetki, do tego makaron ryżowy... Bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe wieczory.
Makaron ryżowy w tajskim stylu i łosoś z patelniŁosoś to wdzięczna ryba, można zrobić na wiele sposobów i zawsze będzie pysznie. Ja bardzo lubię połączenie z makaronem ryżowym, a niewiele potrzeba, by danie nabrało ciekawego smaku "w stylu tajskim".
Tajska zupa z wołowiną i makaronem ryżowymPolecam Wam tę pyszną zupę, jest sycąca (olbrzymia porcja białka!), rozgrzewająca i obłędnie pyszna. Samo gotowanie trwa dłuższą chwilę dlatego warto ugotować od razu więcej i zamrozić lub zamknąć w słoiczkach na gorąco. Będzie smaczny zapas:-)