Ilość przepisów: 258
Omlet z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i roszponkaBardzo szybkie, sezonowe, sycące, zdrowe i pyszne jedzenie. Jak dla mnie, to śniadanie idealne, spora porcja białka, zdrowe tłuszcze - polecam spróbować. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa do początków maja, warto kupić na lokalnym placyku, bo to bomba witaminowa. Uwaga! ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać. Czosnek niedźwiedzi trzeba kupować wyłącznie z upraw.Jajko sadzone na liściach rzodkiewki z patelni, por, pieczarkiBardzo lekkie śniadanie z jajem;-) Podpowiadam jak wykorzystać liście rzodkiewki, są jadalne i bardzo smaczne. Najczęściej robię z nich pesto ale okazuje się, że smażone też są świetne. Jajecznica na liściach rzodkiewki to sztos:-) A dzisiaj zestawik z porem, pieczarkami i jajkiem - bardzo smacznie, bardzo fit i bardzo szybko.Zielone śniadanie ze szparagami i jajkami poszetowymiZielone dobrze mi robi:-) A jak na takim sezonowym talerzu wyląduje jeszcze jajko w koszulce - jest pełnia szczęścia. Dobrego dnia:-)Kanapka z jajkiem sadzonym i pieczarkami na pieczywie proteinowymMój pomysł na szybkie, lekkie i wysokobiałkowe śniadanie na ciepło.Jajko w koszulce, szparagi, zielone warzywa z patelni, pistacje i pieczywo proteinoweSezon na szparagi rozpoczęty. Na razie koszmarnie drogie (na 40 zł) ale za to świeżutkie, młodziutkie i przepyszne. Zrobiłam sobie więc znakomite, lekkie i sycące śniadanie z jajkiem w koszulce na pieczywie proteinowym, pistacjami i olejem z pistacji. Obłędnie smakowało:-)Pieczywo proteinowe z jajkiem w koszulce i z awokado, liście rzodkiewki na gorąco z pistacjami, pieczarki i rzodkiewkaW moim posiłku wykorzystałam rzodkiewkę wraz z liśćmi. Okazuje się, że wychodzi z nich nie tylko pyszne pesto, ale również doskonale smakują jako warzywko z patelni, na gorąco. Z kilku innych składników zrobiłam super smaczną kompozycję, pełną zdrowych tłuszczy, białka i pięknie wyglądającą.Marynowane tofu z patelni, papryka, por, pieczarki w przyprawach bliskowschodnichJeżeli nie przepadacie za tofu, to być może dlatego, że nie próbowaliście marynowanego tofu. Polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na przykład z warzywami z patelni - papryka, por i pieczarki dostępne są cały rok, świetnie smakują na ciepło. Danie doprawiłam bliskowschodnimi smakami mielonych ziaren kolendry i kuminu. Pysznie i sycąco, z porządną porcją wegańskiego białka.Jajka poszetowe na kanapce z hummusem paprykowym, seler, por, papryka, cukinia na ciepłoMoje ulubione śniadanie: jajko poszetowe i warzywna z patelni. Przy odrobinie wprawy, jajka - jedno po drugim - zrobicie w 5 minut, reszta to banalnie proste zabiegi z użyciem warzyw, noża i patelni. Powodzenia i smacznego:-)Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowymPieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por - zwłaszcza ta zielona część - z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.
(Visited 491 257 times, 1 245 visits today)