Ilość przepisów: 263
Jajka poszetowe na gofrach z czosnkiem niedźwiedzim, smażony pomidor, awokado i rzodkiewka z patelniGofry wytrawne można serwować na śniadanie, przekąskę czy kolację. Można je zrobić z różnymi dodatkami, moje są z czosnkiem niedźwiedzim, który ma swój czas od kwietnia do maja. Ale świetnie się przechowuje w zamrażalniku przez długi czas. Wystarczy zrobić z niego pesto, poporcjować i zamrozić. Do moich gofrów dodałam awokado i świeże pomidory z rzodkiewkami z patelni. Do tego mój ukochany składnik śniadań - jajko w koszulce. Wyszło super pysznie, zdrowo i lekko:-)Feta z warzywami na ciepło: szparagi, czosnek niedźwiedzi, pieczarkiW sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)Jajecznica, awokado i smażony czosnek niedźwiedziSuper zdrowe, smaczne i sycące śniadanie, tylko dobre składniki:-)Kanapka z majonezem czosnkowym, jajkiem w koszulce, szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami z octuW sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, ja włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. No a jak śniadanie, to koniecznie do tego jajko w koszulce no i majowe zielone szparagi. Najlepiej:-)Sałata z pieczoną piersią indyka, jajkiem w koszulce, awokado i borówkamiUpieczona w rękawie pierś indyka to chude, mocno proteinowe mięsko idealne na ciepło i na zimno. Ja przygotowałam sałatkę z pokrojoną cieniutko piersią i bardzo mi smakowała. Ponieważ mięso indyka jest bardzo chude, trzeba dobrze ja zamarynować i piec nie za długo, koniecznie w rękawie, po czym pozwolić mu w tym rękawie ostygnąć.Gofry z czosnkiem niedźwiedzim i pieczoną piersią indykaKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego.Podpłomyki – wytrawna przekąska z awokado i łososiemPodpłomyki, to bardzo szybki temat: trzy składniki, ogień, patelnia i mamy placuszki. Ja oczywiście preferują wytrawne kompozycje stąd moja propozycja: awokado i łosoś. 4 małe placuszki, to lekkie śniadanie albo fajna przekąska.Jajko w koszulce, szparagi, por i pieczarki w sezamieKolejna odsłona śniadania na ciepło z jajkiem poszetowym w roli głównej. Jajka poszetowe na pieczywie ze smażonymi pomidorami, por i papryka z patelni, orzechy włoskieJajko w koszulce tym razem na kanapce ze smażonymi pomidorami. Do tego sałatka z patelni: por, papryka i orzechy włoskie. Idealny początek dnia.
(Visited 524 487 times, 3 406 visits today)