Ilość przepisów: 258
Gofry z czosnkiem niedźwiedzim i pieczoną piersią indykaKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego.Podpłomyki – wytrawna przekąska z awokado i łososiemPodpłomyki, to bardzo szybki temat: trzy składniki, ogień, patelnia i mamy placuszki. Ja oczywiście preferują wytrawne kompozycje stąd moja propozycja: awokado i łosoś. 4 małe placuszki, to lekkie śniadanie albo fajna przekąska.Jajko w koszulce, szparagi, por i pieczarki w sezamieKolejna odsłona śniadania na ciepło z jajkiem poszetowym w roli głównej. Jajka poszetowe na pieczywie ze smażonymi pomidorami, por i papryka z patelni, orzechy włoskieJajko w koszulce tym razem na kanapce ze smażonymi pomidorami. Do tego sałatka z patelni: por, papryka i orzechy włoskie. Idealny początek dnia.Syrniki w miodziePomysł na coś słodkiego ale wysokobiałkowego i na ciepło. Syrniki z chudego twarogu są przepyszne w tym miodowym syropie. Do zrobienia w kilka chwil. Może to być śniadanie dla tych co lubią słodkie (nie mój przypadek), albo na deser. Jajko w koszulce i sałatka z krewetkami i awokadoJajko w koszulce na śniadanie - idealnie! Do tego krewetki z patelni, dojrzałe awokado, trochę sałaty - przepyszny, zdrowy i sycący posiłek do zrobienia w kilka chwil. Jajka po turecku, karmelizowana cebula, pomidorki z patelniÇılbır to tureckie danie składające się z jajek w koszulce z jogurtem. Istnieją zapisy, że çılbır był spożywany przez osmańskich sułtanów już w XV wieku. Obecnie często podaje się danie z roztopionym masłem z dodatkiem papryki Aleppo - tyle Wikipedia. Ja dodam od siebie, że to jedno z moich ulubionych śniadań ever:-)Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami, sałatka ze szparagami i rzodkiewkąKiedy jest sezon na szparagi, to goszczą u mnie od śniadania po kolację kilka razy w tygodniu. Dzisiaj oprócz młodych szparagów pojawiło się pesto z listków młodej rzodkiewki. Całość bardzo smaczna i pięknie wygląda.Jajko w koszulce na kanapce z awokado i sałatka ze szparagamiKiedy zaczyna się sezon na szparagi, to jako pierwsze lądują one na moim śniadaniowym talerzu. Najbardziej lubię połączenie szparagów z jajkiem, takim w którym żółtko płynie... Dzisiaj pracowałam na trzech palnikach jednocześnie: na jednym robiłam jajko w koszulce, na drugim gotowały się szparagi a na trzecim smażyłam pomidorki. W kilka chwil miałam śniadanie mistrzów:-)
(Visited 491 427 times, 1 415 visits today)