Ryby i owoce morza

Ilość przepisów: 167
Krewetki z duszonymi warzywamiLubię krewetki, lubię jak przygotowanie pysznego, zdrowego posiłku nie zajmuje dużo czasu, lubię jak jest jedzenie jest lekkostrawne, ma różne tekstury i nuty smakowe i jak ma niewiele składników. Dlatego często robię jednogarnkowe dania, najczęściej z tego co mam pod ręką. Krewetek mam zawsze zapas, kupuję większe ilości w promocji i jak mam ochotę to wyjmuję z zamrażalnika i po godzinie można działać:-)
Śledzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i pestkami dyni, podane z gotowanymi ziemniakamiPrzepis na te doskonałe śledzie mam od kolegi, który doskonale gotuje, wędkuje i na rybach zna się jak mało kto. Chwilę zajęło mi znalezienie odpowiednich śledzi ale jak już je kupiłam, to pomysł był jeden: śledzie z przepisu Marka:-) No wyszły pyszne, inne od innych. A że lubię śledzie z gotowanymi ziemniakami - to całe danie wygląda właśnie tak!
Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i kotlecikami z brokułówOstatnio robiłam wyśmienite kotleciki z brokuła z mozarellą. Okazuje się, że są pyszne na zimno, jako dodatek, uzupełnienie np. sałatki. Zrobiłam kompozycję na bazie mixu sałat (młode listki), dorzuciłam łososia, awokado no i kotlecika brokułowego w plasterkach. Całość wykończyłam sosem miodowo-cytrynowym i jasnym sezamem. Świetna kombinacja:-)
Sałatka makaronowa z grillowanym tuńczykiem, porem i suszonymi pomidoramiŚwieży tuńczyk dobrze smakuje na ciepło - krótko zgrillowany, ale też doskonale pasuje do sałatek, na zimno. Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu - jak najbardziej. Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pełnowartościowy, sycący posiłek.
Bavette z krewetkami, awokado i pistacjamiMakaron w 15 minut z 2-3 składnikami, to moje ulubione dane lunchowe, obiadowe czy kolacja. Bo żeby zjeść pełnowartościowy posiłek wystarczy naprawdę niewiele, i nie trzeba spędzić w kuchni dużo czasu żeby go przygotować. Awokado świetnie łączy się z makaronem, jest "maślane" w smaku, nie potrzebuje dodatkowego sosu, dodatkowych kalorii. Dorzucamy do tego krewetki i mamy porządną porcję cennego białka. Pistacje - żeby coś chrupało, chilli i czosnek, żeby podkręcić smak dania.... Przepyszne danie!
Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak babyŚwieży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki - wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak - całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.
1 7 8 9 10 11 19

(Visited 481 036 times, 616 visits today)