Ilość przepisów: 149
Bucatini z owocami morza i czosnkiem niedźwiedzimSezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko, do początków maja. Ta pyszna roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać ale w Polsce jest coraz więcej upraw czosnku niedźwiedziego więc na lokalnych placykach można go zakupić. Nadaje się on zarówno do jedzenia na surowo, ale i na ciepło - zrobiony na patelni jak szpinak baby. Ja dołożyłam go do makaronu z owocami morza i w takiej wersji szczerze Wam polecam.Makaron shirataki, pierś indyka, chorizo i warzywa, w jednym daniu z patelniWysokobiałkowy posiłek to świetny pomysł na aktywny dzień. Porządna porcja indyka, niskokaloryczny shirataki (inaczej "konjak") i warzywa, tworzą kompozycję sycącą, smaczną i niskokaloryczną - w sam raz dla osób dbających o dobre samopoczucie, zdrowy wygląd i sylwetkę.Łosoś wędzony na gorąco, razowe penne, awokado, zielone warzywaPyszne danie z gotowym łososiem. Ten od Mowi Poland jest naprawdę wart uwagi, polecam do dań na zimno i na ciepło. Dzisiaj z razowym makaronem i sporą porcją warzyw.Tagliatelle, kurczak, pieczarki, szpinakKlasyka w wydaniu fit: makaron z kurczakiem i szpinakiem, kilka pieczarek. Bes śmietanowych sosów więc jest lekko ale do syta. No i solidna porcja białka - po treningu idealny posiłek.Shirataki z sosem z grzybów suszonych z kurczakiem, zielone warzywa na ciepłoPyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo “makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Tym razem z mięsem kurczaka, sosem z suszonych grzybów i sporą porcją zielonych warzyw na ciepło.Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i pomidorkamiSzybkie danie dla głodnej i aktywnej osoby. Porządna porcja białka w prostym daniu z makaronem. Polecam:-)Makaron shirataki, łosoś wędzony na gorąco, awokado, pieczarki i por z patelniBardzo smaczne połączenie łososia z porem, awokado i pieczarkami a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.Bucatini z pieczarkami, porem i pieczoną piersią indykaBucatini to takie grubsze spaghetti z dziurką w środku:-) Do tego por i pieczarki, sporo mięsa indyka pieczonego w rękawie a wszystko aromatyzowane olejem sezamowym - palce lizać:-)Czarne tagliatelle z warzywami i anchoisSzybko, lekko i smacznie a do tego ładnie, kolorowo i fit:-)
(Visited 480 931 times, 621 visits today)