Bardzo dietetyczne i szybkie danie, porządna porcja warzyw i protein w udanym połączeniu. Kto nie zna jeszcze makaronu shirataki (inaczej Konjac) to polecam - na redukcję idealny:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 449
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 14.8g23%
- Węglowodany 35.1g12%
- Białko 40.7g82%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne upiekłam wcześniej: marchewkę, buraki i pietruszkę pokroiłam w słupki, wyłożyłam na papier do pieczenia i w 200 stopniach przez 30 minut w piekarniku. Do mojego dania wzięłam garstkę pietruszki i marchewki - po ok.100 g.
Na patelni spryskanej oleje w sprayu rozgrzałam czosnek pokrojony w plasterki.
Dodałam mielone mięso z piersi indyka, chwilę przesmażyłam.
Dodałam mleko kokosowe light i na wolnym ogniu chwilę dusiłam dodają: trawę cytrynową i kafir.
Na patelni podsmażyłam kapelusze pieczarek - najlepiej jak są malutkie, wtedy robimy je w całości. Dodałam sos sojowy, zmniejszyłam ogień i poruszając patelnia odparowałam nadmiar płynu.
Pieczarki przełożyłam do mięsa...
...dodałam groszek...
.... i wyszło mi trzy porcje takiej potrawki.
Makaron shirataki porządnie wypłukałam - to konieczne, żeby pozbyć się charakterystycznego, "rybiego" zapachu. Następnie przesmażyłam na odrobinie oleju sezamowego.
Makaron zdjęłam z patelni, i wrzuciłam na nią pokrojonego w plasterki pora.
Na talerz wyłożyłam makaron, potrawkę i warzywa.
Doprawiłam sezamem, pieprzem i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne upiekłam wcześniej: marchewkę, buraki i pietruszkę pokroiłam w słupki, wyłożyłam na papier do pieczenia i w 200 stopniach przez 30 minut w piekarniku. Do mojego dania wzięłam garstkę pietruszki i marchewki - po ok.100 g.
Na patelni spryskanej oleje w sprayu rozgrzałam czosnek pokrojony w plasterki.
Dodałam mielone mięso z piersi indyka, chwilę przesmażyłam.
Dodałam mleko kokosowe light i na wolnym ogniu chwilę dusiłam dodają: trawę cytrynową i kafir.
Na patelni podsmażyłam kapelusze pieczarek - najlepiej jak są malutkie, wtedy robimy je w całości. Dodałam sos sojowy, zmniejszyłam ogień i poruszając patelnia odparowałam nadmiar płynu.
Pieczarki przełożyłam do mięsa...
...dodałam groszek...
.... i wyszło mi trzy porcje takiej potrawki.
Makaron shirataki porządnie wypłukałam - to konieczne, żeby pozbyć się charakterystycznego, "rybiego" zapachu. Następnie przesmażyłam na odrobinie oleju sezamowego.
Makaron zdjęłam z patelni, i wrzuciłam na nią pokrojonego w plasterki pora.
Na talerz wyłożyłam makaron, potrawkę i warzywa.
Doprawiłam sezamem, pieprzem i gotowe.