Moja domowa pizza ma wymiary największej blachy: 35 cm x 39 cm. Cała pizza ma ok. 1 kg. Niewiele składników, minimum sera, ultracienkie ciasto - efekt takie, że jest lekka i fit. Nawet będąc na diecie redukcyjnej można jeść pizzę:-)
Wielkość porcji 250 g
Ilość porcji 4
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 402
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7.5g12%
- Węglowodany 58.6g20%
- Białko 22.2g45%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mąkę wsypać do miski. Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn (zaczyn), wlać do dołeczka w mące.
Zostawić na 10-15 minut w nieprzewiewnym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować.
Dodać sól, oregano, dolać letnią wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (max 0,5 szklanki, nie może być za rzadkie, bo nie rozwałkujecie).
Zarobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - minimum 30 minut ale lepiej dłużej.
Wyrośnięte ciasto wygląda ta:
Wyłóżcie je na blat wysypany mąką
i rozwałkujcie na wielkość blachy.
Przełóżcie ciasto na blachę (wcześniej przetrzyjcie blachę odrobiną oliwy i posypcie ją mąką). Zostawcie na kilka chwil, niech podrośnie.
Teraz najszybszy sos do pizzy: przecie, lutenica, passata i ketchup. Do tego zioła prowansalskie, ewentualnie oregano, chilli...
...wymieszać i gotowe.
Pokrójcie pieczarki w plasterki (ja daję tylko kapelusze, bo ogonki zostawiam do wysmażenia z sezamem - robię z tego świetną pastą na kanapki). Pieczarki pokrójcie w kosteczkę albo paseczki, jak wolicie.
No i kończymy: sos pomidorowy rozsmarowujemy na cieście.
Nie musi być bardzo dokładnie ale ja go uwielbiam i zacieram nim dokładnie nawet brzegi.
Teraz na to szynka konserwowa eksportowa z firmy Krakus (jest akurat 6 plasterków, idealnie na całą blachę - 120 g).
Na szynkę pieczarki...
... na to papryka
... i mozarella (ja używam tej z Lidla: 1 opakowanie tartej mozarelli ma 200 g więc wystarcza mi na 2 pizze).
Teraz do rozgrzanego piekarnika: termoorbieg, 230 stopni, 12-14 minut i gotowe. Jak nie macie termoobiegu to nic nie szkodzi. Ustawcie najwyższą temperaturę i wsadźcie pizzę do rozgrzanego piekarnika. Bądźcie czujni, bo piecze się bardzo szybko.
Jest cieniutka, chrupiąca i niskokaloryczna.
W wersji wege (bez szynki) jest 120 kalorii mniej na całości czyli jakieś 30 kcal mniej na porcji:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Mąkę wsypać do miski. Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn (zaczyn), wlać do dołeczka w mące.
Zostawić na 10-15 minut w nieprzewiewnym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować.
Dodać sól, oregano, dolać letnią wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (max 0,5 szklanki, nie może być za rzadkie, bo nie rozwałkujecie).
Zarobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - minimum 30 minut ale lepiej dłużej.
Wyrośnięte ciasto wygląda ta:
Wyłóżcie je na blat wysypany mąką
i rozwałkujcie na wielkość blachy.
Przełóżcie ciasto na blachę (wcześniej przetrzyjcie blachę odrobiną oliwy i posypcie ją mąką). Zostawcie na kilka chwil, niech podrośnie.
Teraz najszybszy sos do pizzy: przecie, lutenica, passata i ketchup. Do tego zioła prowansalskie, ewentualnie oregano, chilli...
...wymieszać i gotowe.
Pokrójcie pieczarki w plasterki (ja daję tylko kapelusze, bo ogonki zostawiam do wysmażenia z sezamem - robię z tego świetną pastą na kanapki). Pieczarki pokrójcie w kosteczkę albo paseczki, jak wolicie.
No i kończymy: sos pomidorowy rozsmarowujemy na cieście.
Nie musi być bardzo dokładnie ale ja go uwielbiam i zacieram nim dokładnie nawet brzegi.
Teraz na to szynka konserwowa eksportowa z firmy Krakus (jest akurat 6 plasterków, idealnie na całą blachę - 120 g).
Na szynkę pieczarki...
... na to papryka
... i mozarella (ja używam tej z Lidla: 1 opakowanie tartej mozarelli ma 200 g więc wystarcza mi na 2 pizze).
Teraz do rozgrzanego piekarnika: termoorbieg, 230 stopni, 12-14 minut i gotowe. Jak nie macie termoobiegu to nic nie szkodzi. Ustawcie najwyższą temperaturę i wsadźcie pizzę do rozgrzanego piekarnika. Bądźcie czujni, bo piecze się bardzo szybko.
Jest cieniutka, chrupiąca i niskokaloryczna.
W wersji wege (bez szynki) jest 120 kalorii mniej na całości czyli jakieś 30 kcal mniej na porcji:-)