Sezon na cukinię w marketach trwa teraz cały rok, ale w lecie jest najtańsza. W tym roku wyjątkowo obrodziła, dostałam kilka dorodnych cukinii od znajomych więc przerobiłam już na gofry, dodatek do moich śniadań na ciepło, jako dodatek obiadowy, no i przyszedł czas na pieczeń. Polecam, bo jest pysznie, wege i fit:-)
Wielkość porcji 100 g
Ilość porcji 12
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 79
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 2.2g4%
- Węglowodany 10.8g4%
- Białko 4.4g9%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić na ok 30 min ...
...a następnie odcisnąć przez ściereczkę, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Im bardziej odsączycie - tym lepiej.
Wymieszać wszystkie składniki...
... jako ostatnią dodać żurawinę.
Przełożyć do foremki (u mnie keksówka 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia...
...i piec 1,5 godz. w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyjęłam z foremki, wstawiłam do piekarnika jeszcze na 30 minut na 180 stopni, żeby porządnie odparowała i żeby się zrobiłam chrupka skórka.
Znakomita, niskokaloryczna przekąska. Ja jem z lekkim pieczywem ale doskonale smakuje bez pieczywa, z lekkim majonezem, sosem z kaparów, musztardą francuską....
Składniki
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić na ok 30 min ...
...a następnie odcisnąć przez ściereczkę, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Im bardziej odsączycie - tym lepiej.
Wymieszać wszystkie składniki...
... jako ostatnią dodać żurawinę.
Przełożyć do foremki (u mnie keksówka 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia...
...i piec 1,5 godz. w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyjęłam z foremki, wstawiłam do piekarnika jeszcze na 30 minut na 180 stopni, żeby porządnie odparowała i żeby się zrobiłam chrupka skórka.
Znakomita, niskokaloryczna przekąska. Ja jem z lekkim pieczywem ale doskonale smakuje bez pieczywa, z lekkim majonezem, sosem z kaparów, musztardą francuską....