Pieczeń z cukinii z żurawiną

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji12 porcji

Sezon na cukinię w marketach trwa teraz cały rok, ale w lecie jest najtańsza. W tym roku wyjątkowo obrodziła, dostałam kilka dorodnych cukinii od znajomych więc przerobiłam już na gofry, dodatek do moich śniadań na ciepło, jako dodatek obiadowy, no i przyszedł czas na pieczeń. Polecam, bo jest pysznie, wege i fit:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 12


Ilość na porcję
Ilość kalorii 79
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.2g4%
Węglowodany 10.8g4%
Białko 4.4g9%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1400 g cukinii (3 duże)
 4 jajka
 120 g mąki krupczatki
 15 g czosnku (3 ząbki)
 1 łyżeczek oregano
 1 łyżeczek bazylii
 1 łyżeczek suszonych liści kolendry
 1 łyżeczek tymianku
 1 łyżeczek kurkumy
 1 pęczek natki pietruszki
 60 g suszonej żurawiny
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić na ok 30 min ...

2

...a następnie odcisnąć przez ściereczkę, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Im bardziej odsączycie - tym lepiej.

3

Wymieszać wszystkie składniki...

4

... jako ostatnią dodać żurawinę.

5

Przełożyć do foremki (u mnie keksówka 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia...

6

...i piec 1,5 godz. w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyjęłam z foremki, wstawiłam do piekarnika jeszcze na 30 minut na 180 stopni, żeby porządnie odparowała i żeby się zrobiłam chrupka skórka.

7

Znakomita, niskokaloryczna przekąska. Ja jem z lekkim pieczywem ale doskonale smakuje bez pieczywa, z lekkim majonezem, sosem z kaparów, musztardą francuską....

8

9

Składniki

 1400 g cukinii (3 duże)
 4 jajka
 120 g mąki krupczatki
 15 g czosnku (3 ząbki)
 1 łyżeczek oregano
 1 łyżeczek bazylii
 1 łyżeczek suszonych liści kolendry
 1 łyżeczek tymianku
 1 łyżeczek kurkumy
 1 pęczek natki pietruszki
 60 g suszonej żurawiny
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić na ok 30 min ...

2

...a następnie odcisnąć przez ściereczkę, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Im bardziej odsączycie - tym lepiej.

3

Wymieszać wszystkie składniki...

4

... jako ostatnią dodać żurawinę.

5

Przełożyć do foremki (u mnie keksówka 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia...

6

...i piec 1,5 godz. w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyjęłam z foremki, wstawiłam do piekarnika jeszcze na 30 minut na 180 stopni, żeby porządnie odparowała i żeby się zrobiłam chrupka skórka.

7

Znakomita, niskokaloryczna przekąska. Ja jem z lekkim pieczywem ale doskonale smakuje bez pieczywa, z lekkim majonezem, sosem z kaparów, musztardą francuską....

8

9

Pieczeń z cukinii z żurawiną
(Visited 507 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *