Pieczeń z cukinii z żurawiną

KategoriaTags, , , , , Wybierz ilość porcji12 porcji

Sezon na cukinię w marketach trwa teraz cały rok, ale w lecie jest najtańsza. W tym roku wyjątkowo obrodziła, dostałam kilka dorodnych cukinii od znajomych więc przerobiłam już na gofry, dodatek do moich śniadań na ciepło, jako dodatek obiadowy, no i przyszedł czas na pieczeń. Polecam, bo jest pysznie, wege i fit:-)

Wartości odżywcze

12 ilość porcji

Serving size

100 g


Amount per serving
Ilość kalorii79
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.2g3%
Węglowodany 10.8g4%
Białko 4.4g9%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1400 g cukinii (3 duże)
 4 jajka
 120 g mąki krupczatki
 15 g czosnku (3 ząbki)
 1 łyżeczek oregano
 1 łyżeczek bazylii
 1 łyżeczek suszonych liści kolendry
 1 łyżeczek tymianku
 1 łyżeczek kurkumy
 1 pęczek natki pietruszki
 60 g suszonej żurawiny
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić na ok 30 min ...

2

...a następnie odcisnąć przez ściereczkę, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Im bardziej odsączycie - tym lepiej.

3

Wymieszać wszystkie składniki...

4

... jako ostatnią dodać żurawinę.

5

Przełożyć do foremki (u mnie keksówka 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia...

6

...i piec 1,5 godz. w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyjęłam z foremki, wstawiłam do piekarnika jeszcze na 30 minut na 180 stopni, żeby porządnie odparowała i żeby się zrobiłam chrupka skórka.

7

Znakomita, niskokaloryczna przekąska. Ja jem z lekkim pieczywem ale doskonale smakuje bez pieczywa, z lekkim majonezem, sosem z kaparów, musztardą francuską....

8

9

Składniki

 1400 g cukinii (3 duże)
 4 jajka
 120 g mąki krupczatki
 15 g czosnku (3 ząbki)
 1 łyżeczek oregano
 1 łyżeczek bazylii
 1 łyżeczek suszonych liści kolendry
 1 łyżeczek tymianku
 1 łyżeczek kurkumy
 1 pęczek natki pietruszki
 60 g suszonej żurawiny
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić na ok 30 min ...

2

...a następnie odcisnąć przez ściereczkę, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Im bardziej odsączycie - tym lepiej.

3

Wymieszać wszystkie składniki...

4

... jako ostatnią dodać żurawinę.

5

Przełożyć do foremki (u mnie keksówka 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia...

6

...i piec 1,5 godz. w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyjęłam z foremki, wstawiłam do piekarnika jeszcze na 30 minut na 180 stopni, żeby porządnie odparowała i żeby się zrobiłam chrupka skórka.

7

Znakomita, niskokaloryczna przekąska. Ja jem z lekkim pieczywem ale doskonale smakuje bez pieczywa, z lekkim majonezem, sosem z kaparów, musztardą francuską....

8

9

Notes

Pieczeń z cukinii z żurawiną
(Visited 620 times, 4 visits today)

5 Comments

  1. Ola 8 lipca 2025 at 18:23

    Super mam tylko małe pytanie , jaka inna mąka mogę użyć? Czy kaszka manna lub kukurydziana , czy musi być mąka a jeśli tak to czy jakaś bezglutenowa lub mix mak?

    Reply
    1. ania 9 lipca 2025 at 15:52

      Cześć, wg mnie musi to być jakaś mąka z glutenem. Może być kasza manna. A czy kukurydziana się nadaje? Hm… nie wiem, spróbuj, najwyżej wyjdzie bardziej zwarta. Daj znać, bo jestem ciekawa:-)
      Pozdrawiam, Ania

      Reply
  2. Ola 9 lipca 2025 at 17:28

    Dziękuję za szybką odpowiedź, spróbuję z kaszką manną i dam znać co z tego wyszło . Pozdrawiam😘

    Reply
  3. Ola 12 lipca 2025 at 08:42

    Wyszedł super dodałam kaszkę mannę zamiast mąki i od siebie dołożyłam tartą marchewki, smaczny, wilgotny naładowany ziołami , zdrowo . Pozdrawiam 😘

    Reply
    1. ania 13 lipca 2025 at 13:37

      Bardzo dziekuję:-) Gratuluję inwencji, cieszę się, że wyszło pysznie, Pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *