Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosem

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie - moim zdaniem - gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza... znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 498
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 19.8g31%
Węglowodany 63.7g22%
Białko 17.6g36%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 230 g marchewki
 250 g pietruszki
 150 g selera
 540 g buraków
 50 g kaszy perłowy kuskus (waga przed ugotowaniem)
 50 g mixu sałat
 150 ml mleka 0,5%
 75 g masła PEANUT COCONUT BUTTER od Olimp Sport Nutrition
 10 g orzechów włoskich
 10 g oliwy (do pieczenia)
 kurkuma, kumin mielony i mielona kolendra

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15-25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), 230-250 stopni z termoobiegiem.

2

Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw.

3

Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce kilka dni.

4

Sos zrobiłam w ten sposób, że w kąpieli wodnej, w 150 ml mleka 0,5% rozpuściłam 75 g masła orzechowego PEANUT COCONUT BUTTER od Olimp Sport Nutrition.

5

Nie robiłam tego tradycyjną metodą, żeby masło nie przywarło do garnka.

6

7

Pod koniec dodałam po łyżeczce kurkumy, kuminu i mielonej kolendry.

8

W międzyczasie ugotowałam perłowy kuskus (wg przepisu na opakowaniu).

9

Na talerzu ułożyłam w obręczy kuskus, dookoła mix sałat.

10

Teraz 160 g pieczonych warzyw...

11

Na koniec kilka włoskich orzechów żeby coś chrupało....

12

... i sos orzechowy (2 łyżki).

Składniki

 230 g marchewki
 250 g pietruszki
 150 g selera
 540 g buraków
 50 g kaszy perłowy kuskus (waga przed ugotowaniem)
 50 g mixu sałat
 150 ml mleka 0,5%
 75 g masła PEANUT COCONUT BUTTER od Olimp Sport Nutrition
 10 g orzechów włoskich
 10 g oliwy (do pieczenia)
 kurkuma, kumin mielony i mielona kolendra

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15-25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), 230-250 stopni z termoobiegiem.

2

Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw.

3

Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce kilka dni.

4

Sos zrobiłam w ten sposób, że w kąpieli wodnej, w 150 ml mleka 0,5% rozpuściłam 75 g masła orzechowego PEANUT COCONUT BUTTER od Olimp Sport Nutrition.

5

Nie robiłam tego tradycyjną metodą, żeby masło nie przywarło do garnka.

6

7

Pod koniec dodałam po łyżeczce kurkumy, kuminu i mielonej kolendry.

8

W międzyczasie ugotowałam perłowy kuskus (wg przepisu na opakowaniu).

9

Na talerzu ułożyłam w obręczy kuskus, dookoła mix sałat.

10

Teraz 160 g pieczonych warzyw...

11

Na koniec kilka włoskich orzechów żeby coś chrupało....

12

... i sos orzechowy (2 łyżki).

Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosem
(Visited 603 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *