Pasta z bobu i masła orzechowego

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji14 porcji

Pastę - smarowidło z bobu można robić cały rok. Bób się doskonale przechowuje w zamrażalniku, trzeba go tylko zamrozić póki jest świeży a nie zleżały w lodówce (najgorsza opcja to plastikowy worek do przechowywania!). Do mojego smarowidła dodałam odrobinę kremu orzechowego - świetnie zagrało:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 10 g

Ilość porcji 14


Ilość na porcję
Ilość kalorii 45
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.3g7%
Węglowodany 1.2g1%
Białko 0.6g2%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 75 g ugotowanego i obranego bobu
 1 łyżeczek soku z cytryny
 1 łyżeczek sosu z orzechów "peanut butter sauce" od Olimpr Sport Nutrition (ok.10 g)
 3 g czosnku (1/2 ząbka)
 50 ml oleju (rzepakowy)
 mięta ogrodowa ( 1 listek)
 sól, pieprz,

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki zblendować na gładka masę.

2

Gęstość regulować dolewając więcej lub mniej oleju.

3

Doprawić solą i pieprzem

4

Można podać np. z ulubionymi sucharkami (u mnie mini sucharki pełnoziarniste od Sonko)

Składniki

 75 g ugotowanego i obranego bobu
 1 łyżeczek soku z cytryny
 1 łyżeczek sosu z orzechów "peanut butter sauce" od Olimpr Sport Nutrition (ok.10 g)
 3 g czosnku (1/2 ząbka)
 50 ml oleju (rzepakowy)
 mięta ogrodowa ( 1 listek)
 sól, pieprz,

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki zblendować na gładka masę.

2

Gęstość regulować dolewając więcej lub mniej oleju.

3

Doprawić solą i pieprzem

4

Można podać np. z ulubionymi sucharkami (u mnie mini sucharki pełnoziarniste od Sonko)

Pasta z bobu i masła orzechowego
(Visited 585 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *