Papardele z pesto, bobem i kurkami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pesto to nic nadzwyczajnego ale w połączeniu z sezonowym bobem, kurkami i pistacjami tworzy pyszną całość:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 442
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.2g38%
Węglowodany 45.6g16%
Białko 6.4g13%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu papardele (lub inny ulubiony - waga przed ugotowaniem)
 20 g ugotowanego i obranego bobu
 10 g pistacji
 1 łyżka ulubionego zielonego pesto
 15 g kurek
 5 g masła
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotuj pesto bazyliowo-orzechowe - ja miałam zamknięte w słoiczku, bo niedawno robiłam do bułeczek drożdżowych. Przepis na to pesto jest prosty: zblenduj oliwę (50 ml) z orzechami włoskimi (50 g), czosnkiem i odrobiną soli. Orzechy mogą być delikatnie wyczuwalne, nie musi to była gładka papka. Dodaj sporą garść bazylii i dokończ blendowanie. Pesto zamknij w słoiczku, może stać kilka dni w lodówce (wlej odrobinę oliwy na wierzch, żeby nie straciło koloru).
Możesz zrobić inne pesto - przepisów i pomysłów jest mnóstwo:-)

2

Na talerz wyłóż odrobinę rukoli, na to podsmażone na masełku z solą kurki, resztę masełka wylej na roszponkę.

3

Makaron ugotuj al dente

4

Makaron wymieszaj z bobem, wyłóż na talerz, obok rukoli

5

Posyp pistacjami

Składniki

 50 g makaronu papardele (lub inny ulubiony - waga przed ugotowaniem)
 20 g ugotowanego i obranego bobu
 10 g pistacji
 1 łyżka ulubionego zielonego pesto
 15 g kurek
 5 g masła
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotuj pesto bazyliowo-orzechowe - ja miałam zamknięte w słoiczku, bo niedawno robiłam do bułeczek drożdżowych. Przepis na to pesto jest prosty: zblenduj oliwę (50 ml) z orzechami włoskimi (50 g), czosnkiem i odrobiną soli. Orzechy mogą być delikatnie wyczuwalne, nie musi to była gładka papka. Dodaj sporą garść bazylii i dokończ blendowanie. Pesto zamknij w słoiczku, może stać kilka dni w lodówce (wlej odrobinę oliwy na wierzch, żeby nie straciło koloru).
Możesz zrobić inne pesto - przepisów i pomysłów jest mnóstwo:-)

2

Na talerz wyłóż odrobinę rukoli, na to podsmażone na masełku z solą kurki, resztę masełka wylej na roszponkę.

3

Makaron ugotuj al dente

4

Makaron wymieszaj z bobem, wyłóż na talerz, obok rukoli

5

Posyp pistacjami

Papardele z pesto, bobem i kurkami
(Visited 230 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *