Paluchy drożdżowe z pesto bazyliowo-orzechowym

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji8 porcji

Pyszne, choć wcale nie dietetyczne, paluchy drożdżowe z pesto polecam szczególnie na imprezy. Najsmaczniejsze są świeżo upieczone ale spokojnie możecie je zrobić kilka godzin przed imprezą, niech sobie rosną, a na 30 minut przed podaniem wstawicie do piekarnika.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 8


Ilość na porcję
Ilość kalorii 302
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.2g19%
Węglowodany 40.4g14%
Białko 7g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g mąka pszenna
 125 ml mleko 0,5%
 25 g drożdże
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżka oliwy
 50 g orzechów włoskich
 50 g oliwy z oliwek
 1 ząbek czosnku
 1 pęczek świeżej bazylii
 sól, suszona bazylia

Sposób przygotowania

1

Paluchy zacznij robić od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wsyp 380 g mąki (reszta będzie do podsypania ciasta przed rozwałkowaniem), zrób dołek w mące i wlej rozczyn: letnie mleko, z którym rozpuszczone są drożdże i cukier. Zamieszaj rozczyn wlany do dołeczka z mąki, żeby trochę tej mąki zagęściło rozczyn. Odstaw w nieprzewiewne miejsce (ja wstawiam do mikrofalówki albo do piekarnika - oczywiście, nie włączonego!) niech drożdże zaczną pracować.

2

Następnie dosyp suszoną bazylię i wyrób łyżką ciasto dolewając trochę letniej wody tak, żeby uzyskać zwartą ale nie twardą całość. Zazwyczaj potrzeba ok. szklanki wody. Ciasto odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia a w tym czasie przygotuj pesto

3

Zblenduj oliwę z orzechami, czosnkiem i odrobiną soli. Orzechy mogą być delikatnie wyczuwalne, nie musi to była gładka papka.

4

Na końcu dodaj listki bazylii i krótko zblenduj, żeby bazylia nie straciła cennych wartości i pięknego koloru.

5

Ciasto podziel na dwie części. Obydwie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na podobny kształt i rozmiar. Jedną część posmaruj pesto, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem i tak przygotowane dwa kawałki ciasta z pesto między dwoma warstwami, poprzecinaj na prostokąty. Mi wyszło 8. I każdy taki prostokąt skręć tak, jak zwija się papierek na cukierku.

6

Paluchy poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na ok 40 min.

7

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 - 35 min.

Składniki

 400 g mąka pszenna
 125 ml mleko 0,5%
 25 g drożdże
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżka oliwy
 50 g orzechów włoskich
 50 g oliwy z oliwek
 1 ząbek czosnku
 1 pęczek świeżej bazylii
 sól, suszona bazylia

Sposób przygotowania

1

Paluchy zacznij robić od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wsyp 380 g mąki (reszta będzie do podsypania ciasta przed rozwałkowaniem), zrób dołek w mące i wlej rozczyn: letnie mleko, z którym rozpuszczone są drożdże i cukier. Zamieszaj rozczyn wlany do dołeczka z mąki, żeby trochę tej mąki zagęściło rozczyn. Odstaw w nieprzewiewne miejsce (ja wstawiam do mikrofalówki albo do piekarnika - oczywiście, nie włączonego!) niech drożdże zaczną pracować.

2

Następnie dosyp suszoną bazylię i wyrób łyżką ciasto dolewając trochę letniej wody tak, żeby uzyskać zwartą ale nie twardą całość. Zazwyczaj potrzeba ok. szklanki wody. Ciasto odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia a w tym czasie przygotuj pesto

3

Zblenduj oliwę z orzechami, czosnkiem i odrobiną soli. Orzechy mogą być delikatnie wyczuwalne, nie musi to była gładka papka.

4

Na końcu dodaj listki bazylii i krótko zblenduj, żeby bazylia nie straciła cennych wartości i pięknego koloru.

5

Ciasto podziel na dwie części. Obydwie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na podobny kształt i rozmiar. Jedną część posmaruj pesto, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem i tak przygotowane dwa kawałki ciasta z pesto między dwoma warstwami, poprzecinaj na prostokąty. Mi wyszło 8. I każdy taki prostokąt skręć tak, jak zwija się papierek na cukierku.

6

Paluchy poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na ok 40 min.

7

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 - 35 min.

Paluchy drożdżowe z pesto bazyliowo-orzechowym
(Visited 1 263 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *