Ilość przepisów: 0
Jajko w koszulce na kanapce ze szparagami, smażone pomidorkiKolejny pomysł na połączenie jajka w koszulce w pysznym posiłku. Ja zazwyczaj jadam jajka na śniadanie, bo to porządna porcja dobrego białka i trzyma mnie do południa. Ale możecie posiłek z jajkiem poszetowym zjeść na kolację:-)Sałatka z młodymi ziemniakami, chorizo i bobemTaką sałatkę można jeść i na ciepło i na zimno. Tylko 5 składników a danie jest sycące, bardzo smaczne, dobrze zbilansowane i dietetyczne. Komosa ryżowa (quinoa) z kurczakiem i szparagamiKomosa ryżowa to bogate źródło witamin E, D oraz z grupy B i minerałów takich jak: cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Podsumowując: warto włączyć do diety. Lawasz z grillowanymi warzywami, kurczakiem i majonezem kolendrowymLawasz to tradycyjny ormiański chleb, cienki placek. Ten z dyskontu ma dobry skład, żadnych polepszaczy i jest naprawdę smaczny. Zawinęłam w niego warzywa, kurczaka (białko być musi;-) i majonez kolendrowy - całość zapiekłam w elektrycznym opiekaczu i wyszło wyśmienicie:-) Kotleciki brokułowe z makaronem ryżowym i boczniakamiKotleciki brokułowe są tak pyszne, że można jeść bez niczego. 1 szt to tylko 120 kcal (białko 6,1, węglowodany 9 g i tłuszcze 6,4 g) a więc niewiele. Ale ja poszłam za ciosem i wkomponowałam je w pełne danie obiadowe z nutką dalekowschodnią, którą daje nam olej sezamowy i makaron ryżowy. Całość bardzo smaczna:-)Omlet szarpany z pieczarkami i szparagamiTen omlet to znakomity posiłek okołotreningowy. Idealny po wysiłku fizycznym, bo wysokoproteinowy. Aż trzy białka jaja i zarodki zarodki pszenne - bogate źródło białka, błonnika, witamin z grupy B i E. Warto je włączyć do codziennej diety. A sam omlet - pyszny, jak sezon szparagowy się skończy, to można zrobić ze szpinakiem baby, który teraz jest dostępny przez cały rok. Albo z fasolką szparagową (mrożona jest cały rok)... Rigatoni z warzywami sezonowymi i chorizoW sezonie letnim warzywa są najsmaczniejsze. Ja bardzo lubię połączenie warzyw z makaronami, do tego fajnie jest dodać rybkę, kurczaka lub indyka, albo chorizo - jak w tym przepisie. Chorizo jest znakomite, gdyby nie te kalorie, jadłabym częściej i więcej:-)Jajka poszetowe na pieczywie proteinowym, papryka i pieczarki z patelniPodobno jajka w koszulce są nie tylko najsmaczniejsze (to oczywiście rzecz gustu kulinarnego) ale też najzdrowsze. Warto się nauczyć je robić, bo kombinacja dań z ich udziałem jest nieograniczona. Za każdym razem odkrywam je na nowo, zawsze jest pysznie:-)Spaghetti z bakłażanem i nerkowcamiBardzo łatwe i pyszne danie wegańskie (lub wegetariańskie jak posypiemy ulubionym serem), lekkie, na lato idealne.
(Visited 480 406 times, 688 visits today)