Przepisy

Ilość przepisów: 0
Sałatka na ciepło z ziemniakiem, bobem i boczkiemZiemniaki z poprzedniego dnia można (i trzeba!) wykorzystać na różne sposoby. Ugotowane w całości są fajną baza do sałatek na ciepło. Np. z bobem, który ugotowany poprzedniego dnia już nie jest taki apetyczny i boczkiem, który pasuje niemalże do wszystkiego. Sałatka na ciepło ziemniak/boczek nawet w lecie smakuje wybornie a bób to takie sezonowy smaczek:-)
Smażone krewetki na makaronie z sosem z bobuPodrzucam pomysł na wykorzystanie resztek obranego bobu. Jak poleży w lodówce to już nie jest na tyle smaczny, żeby się nim zajadać na zimno, ale jako baza sosu - pychota:-) Do tego krewetki w masełku chilli i mamy niebanalne połączenie smaków na jednym talerzu:-)
Kwiaty cukinii w tempurzeKwiaty cukinii są jadalne. Można je nadziać (najczęściej widziałam przepisy z kozim serem) ale można je po prostu usmażyć w cieście. Proponuję tempurę, bo choć smaży się w pełnym tłuszczu, to ciasto (tempura), nie jest zbyt tłusta. Ze szklanki oleju do smażenia efektywnie zużyłam 20 g oleju do 6 sztuk kwiatów cukinii!
Quinoa (komosa ryżowa) z warzywamiLekki, wegański posiłek. Dużo warzyw i komosa ryżowa, która zawiera białko (!), dużo flawonoidów (w tym kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, saponiny (działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne), jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Warto ją włączyć do diety.
Kruche babeczki z jagodamiZazwyczaj letnią porą pojawiało się u mnie ciasto z jagodami. Przepis identyczny jak ten tutaj, ilości idealnie ma tortownicę 26 cm. Ale tym razem chciałam zrobić coś podzielnego, jednoporcjowego, do zabrania w podróż. I wyszły babeczki "OBŁĘDNIEPYSZNE" 🙂
1 59 60 61 62 63 88

(Visited 507 366 times, 3 534 visits today)