Przepisy

Ilość przepisów: 0
Syrniki na wytrawnie z chorizo i brokułemKiedy został Ci twaróg i nie masz ochoty na kluski leniwe, twarożek czy naleśniki z serem, proponuję syrniki na wytrawnie. Przygotowanie zajmie Wam kilka minut, można je zjeść z warzywami, jako dodatek do gulaszu albo połączyć w jednym daniu z chorizo i brokułem. Szybkie, proste, smaczne, sycące danie z dużą porcją białka.
Jajka poszetowe na gofrach z czosnkiem niedźwiedzim, smażony pomidor, awokado i rzodkiewka z patelniGofry wytrawne można serwować na śniadanie, przekąskę czy kolację. Można je zrobić z różnymi dodatkami, moje są z czosnkiem niedźwiedzim, który ma swój czas od kwietnia do maja. Ale świetnie się przechowuje w zamrażalniku przez długi czas. Wystarczy zrobić z niego pesto, poporcjować i zamrozić. Do moich gofrów dodałam awokado i świeże pomidory z rzodkiewkami z patelni. Do tego mój ukochany składnik śniadań - jajko w koszulce. Wyszło super pysznie, zdrowo i lekko:-)
Dorsz duszony na czosnku niedźwiedzim, podany z razowym makaronemKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Polecam moje danie z makaronem razowym i polędwicą z dorsza - danie bardzo smaczne, dietetyczne, wysokoproteinowe i szybkie do zrobienia.
Bakłażan z gofrownicy z lekkim pieczywem, oliwą i kolendrąBakłażan to coraz bardziej popularne w Polsce warzywo Jest ceniony nie tylko za swoje walory smakowe i piękny kolor, ale przede wszystkim za niską kaloryczność (składa się aż w 90% z wody). Świetnie sprawdzi się zatem w posiłkach osób będących na diecie redukcyjnej. Z uwagi na sporą zawartość błonnika, bakłażany pomagają utrzymywać cholesterol we krwi na pożądanym poziomie, dlatego dobrze serwować je z tłustymi mięsami. Ja zrobiłam lekka przekąskę w 5 minut:-)
Feta z warzywami na ciepło: szparagi, czosnek niedźwiedzi, pieczarkiW sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)
Szybka zupa rybna z dorszemPodawałam już kilka pomysłów na zupę rybną, która jest daniem pracochłonnym i wymaga czasu i cierpliwości. Tym razem przepis jest bardzo prosty. Kilka łatwo dostępnych składników, 15-20 minut i macie pyszną, wysokobiałkową, sycącą i aromatyczną zupkę:-)
1 33 34 35 36 37 88

(Visited 508 008 times, 3 308 visits today)