Pulpo al horno con patatas - klasyka hiszpańskiej kuchni czyli ośmiornica z piekarnika zapiekana z ziemniakami. Danie efektowne, proste i szybkie do wykonania.
Składniki
Sposób przygotowania
Ośmiornicę rozmrażamy, czyścimy a następnie trzeba ja zbić (np. deską do krojenia) żeby skruszała. W dużym garnku gotujemy wodę z pokrojonymi w cząstki cytrynami. Wrzucamy do wrzątku całą ośmiornicę i gotujemy ok 10-15 minut.
W osobnym garnku, w osolonej wodzie, gotujemy na póltwardo młode ziemniaczki w mundurkach (uprzednio wyszorowane).
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy ziemniaczki pokrojone w cząstki, na ziemniaczki układamy macki odcięte z podgotowanej ośmiornicy (można położyć całą jak macie na tyle duże naczynie). Całość polewamy oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy ok 20 min w 200 - 220 C.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki, możemy posypać gruboziarnista solą i skropić cytryną.
Składniki
Sposób przygotowania
Ośmiornicę rozmrażamy, czyścimy a następnie trzeba ja zbić (np. deską do krojenia) żeby skruszała. W dużym garnku gotujemy wodę z pokrojonymi w cząstki cytrynami. Wrzucamy do wrzątku całą ośmiornicę i gotujemy ok 10-15 minut.
W osobnym garnku, w osolonej wodzie, gotujemy na póltwardo młode ziemniaczki w mundurkach (uprzednio wyszorowane).
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy ziemniaczki pokrojone w cząstki, na ziemniaczki układamy macki odcięte z podgotowanej ośmiornicy (można położyć całą jak macie na tyle duże naczynie). Całość polewamy oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy ok 20 min w 200 - 220 C.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki, możemy posypać gruboziarnista solą i skropić cytryną.