Mocno pomarańczowe serniczki proteinowe

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Co zrobić kiedy masz w domu za dużo nabiału i pomarańcz, bo była promka w Biedrze i nakupiłaś jak szalona? No to ja polecam serniczki: mocno białkowe, szybkie do zrobienia, przepyszne (wilgotne i puszyste) o smaku baaardzo pomarańczowym:-) Pycha! (z tego przepisu można też upiec jeden duży sernik w tortownicy). Zachęcam do zrobienia, przepis nie jest ortodoksyjny, możecie dać ilości mniej więcej zbliżone do tych podanych przeze mnie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 69
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.6g3%
Węglowodany 3.6g2%
Białko 10g20%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g twaróg chudy (klinek)
 200 g serek wiejski lekki
 330 g skyr (duże opakowanie z Lidla)
 3 jajka
 1 opakowanie budyniu
 1 miarka odżywki białkowej
 200 ml soku wyciśniętego z pomarańcz
 250 g erytrytolu
 skórka z 4 pomarańcz

Sposób przygotowania

1

Serniczki robi się bardzo szybko więc warto przygotować wszystkie składniki zaraz na początku.

2

Najpierw trzeba sparzyć pomarańcze.

3

Potem zdejmujemy z nich skórkę - ja użyłam zestera ale można użyć nożyka.

4

Skórkę następnie posiekałam na drobne kawałki.

5

Wycisnęłam sok z pomarańcz.

6

Do wypieku użyłam ok 200 ml soku (mała szklanka).

7

Serki i skyr wyłożyłam do dużej miski, w której będziemy finalnie łączyć wszystkie składniki.

8

Jajka wbiłam do miski, ubiłam na pianę z erytrytolem.

9

Serki zmiksowałam.

10

DO serków dodałam odżywkę białkową - u mnie smak waniliowy z firmy Olimp.

11

Następnie dodałam budyń (miałam akurat waniliowy z cukrem więc taki dodałam).

12

Trzy płynne składniki połączyłam w dużej misce (tej w której blendowałam sery ze skyrem).

13

14

Na koniec dodałam skórkę pomarańczową.

15

Wylałam do foremki (użyłam silikonowej ale możecie użyć jakiekolwiek foremki tylko trzeba je chyba wpierw wysmarować tłuszczem)...

16

... i piekłam ok. 40 minut aż zaczęły "wychodzić" z foremki. Wtedy wyłączyłam piekarnik, zostawiłam je do wystygnięcia.

17

Następnie wyjęłam i zjadłam od razu 4 ;-)))

18

Kilka sztuk wzięłam do pracy - koleżanki i koledzy bardzo chwalili:-)

19

Składniki

 250 g twaróg chudy (klinek)
 200 g serek wiejski lekki
 330 g skyr (duże opakowanie z Lidla)
 3 jajka
 1 opakowanie budyniu
 1 miarka odżywki białkowej
 200 ml soku wyciśniętego z pomarańcz
 250 g erytrytolu
 skórka z 4 pomarańcz

Sposób przygotowania

1

Serniczki robi się bardzo szybko więc warto przygotować wszystkie składniki zaraz na początku.

2

Najpierw trzeba sparzyć pomarańcze.

3

Potem zdejmujemy z nich skórkę - ja użyłam zestera ale można użyć nożyka.

4

Skórkę następnie posiekałam na drobne kawałki.

5

Wycisnęłam sok z pomarańcz.

6

Do wypieku użyłam ok 200 ml soku (mała szklanka).

7

Serki i skyr wyłożyłam do dużej miski, w której będziemy finalnie łączyć wszystkie składniki.

8

Jajka wbiłam do miski, ubiłam na pianę z erytrytolem.

9

Serki zmiksowałam.

10

DO serków dodałam odżywkę białkową - u mnie smak waniliowy z firmy Olimp.

11

Następnie dodałam budyń (miałam akurat waniliowy z cukrem więc taki dodałam).

12

Trzy płynne składniki połączyłam w dużej misce (tej w której blendowałam sery ze skyrem).

13

14

Na koniec dodałam skórkę pomarańczową.

15

Wylałam do foremki (użyłam silikonowej ale możecie użyć jakiekolwiek foremki tylko trzeba je chyba wpierw wysmarować tłuszczem)...

16

... i piekłam ok. 40 minut aż zaczęły "wychodzić" z foremki. Wtedy wyłączyłam piekarnik, zostawiłam je do wystygnięcia.

17

Następnie wyjęłam i zjadłam od razu 4 ;-)))

18

Kilka sztuk wzięłam do pracy - koleżanki i koledzy bardzo chwalili:-)

19

Mocno pomarańczowe serniczki proteinowe
(Visited 747 times, 42 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *