Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo "makaron" shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak - bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia - źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe - moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 406
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 27.6g43%
- Węglowodany 13.2g5%
- Białko 28.1g57%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Na patelni na oleju sezamowym przesmażyłam czosnek...
...dorzuciłam cukinię pokrojoną w grubą kostkę.
Podlałam sosem rybnym.
Makaron shirataki przepłukałam dokładnie ciepłą wodą ...
...a następnie przesmażyłam krótko na oleju sezamowym.
Do makaronu dodałam łososia wędzonego na gorąco.
Wyłożyłam na talerz i posypałam czarnym sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Na patelni na oleju sezamowym przesmażyłam czosnek...
...dorzuciłam cukinię pokrojoną w grubą kostkę.
Podlałam sosem rybnym.
Makaron shirataki przepłukałam dokładnie ciepłą wodą ...
...a następnie przesmażyłam krótko na oleju sezamowym.
Do makaronu dodałam łososia wędzonego na gorąco.
Wyłożyłam na talerz i posypałam czarnym sezamem.