Makaron shirataki z wędzonym na gorąco łososiem i z cukinią

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo "makaron" shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak - bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia - źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe - moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 406
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.6g43%
Węglowodany 13.2g5%
Białko 28.1g57%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 100 g łososia wędzonego na gorąco
 300 g cukinii
 1 łyżka sosu rybnego
 1 łyżka oleju sezamowego
 10 g czosnku (2 ząbki)
 czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Na patelni na oleju sezamowym przesmażyłam czosnek...

2

...dorzuciłam cukinię pokrojoną w grubą kostkę.

3

Podlałam sosem rybnym.

4

5

Makaron shirataki przepłukałam dokładnie ciepłą wodą ...

6

...a następnie przesmażyłam krótko na oleju sezamowym.

7

Do makaronu dodałam łososia wędzonego na gorąco.

8

Wyłożyłam na talerz i posypałam czarnym sezamem.

9

10

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 100 g łososia wędzonego na gorąco
 300 g cukinii
 1 łyżka sosu rybnego
 1 łyżka oleju sezamowego
 10 g czosnku (2 ząbki)
 czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Na patelni na oleju sezamowym przesmażyłam czosnek...

2

...dorzuciłam cukinię pokrojoną w grubą kostkę.

3

Podlałam sosem rybnym.

4

5

Makaron shirataki przepłukałam dokładnie ciepłą wodą ...

6

...a następnie przesmażyłam krótko na oleju sezamowym.

7

Do makaronu dodałam łososia wędzonego na gorąco.

8

Wyłożyłam na talerz i posypałam czarnym sezamem.

9

10

Makaron shirataki z wędzonym na gorąco łososiem i z cukinią
(Visited 345 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *