Makaron ryżowy w tajskim stylu i łosoś z patelni

Kategoria, Tags, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Łosoś to wdzięczna ryba, można zrobić na wiele sposobów i zawsze będzie pysznie. Ja bardzo lubię połączenie z makaronem ryżowym, a niewiele potrzeba, by danie nabrało ciekawego smaku "w stylu tajskim".

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii664
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 32.1g42%
Węglowodany 61.9g23%
Białko 34.2g69%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 155 g łososia ze skórą
 60 g makaronu ryżowego
 20 g groszku cukrowego
 50 g pora (zielona część)
 50 g pieczarek
 10 g oleju sezamowego
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 sezam jasny i czsrny

Sposób przygotowania

1

Łososia położyć skórą do dołu, na suchej, granitowej (najlepiej) patelni. Wierzch posolić. Przykryć i dać się rybce wysmażyć:-)

2

Następnie odwrócić porcję, podlać 2 łyżkami wody, przykryć i dać się wodzie zredukować.

3

Pieczarki zesmażyć w sosie sojowym, na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu potrząsnąć.

4

Do pieczarek dorzucić pokrojonego w talarki pora.

5

Makaron ugotować wg przepisu (uwaga! ryżowy gotuje się znacznie krócej niż pszenny), w międzyczasie wrzucić na kilka chwil groszek cukrowy (będzie pływał na wierzchu wody z makaronem), wyjąć groszek, makaron niech sobie dalej pyka:-)

6

Ugotowany makaron wymieszać na patelni z porem i pieczarkami, wyłożyć całość na talerz...

7

... na to łososia, groszek a całość posypać sezamem:)

Składniki

 155 g łososia ze skórą
 60 g makaronu ryżowego
 20 g groszku cukrowego
 50 g pora (zielona część)
 50 g pieczarek
 10 g oleju sezamowego
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 sezam jasny i czsrny

Sposób przygotowania

1

Łososia położyć skórą do dołu, na suchej, granitowej (najlepiej) patelni. Wierzch posolić. Przykryć i dać się rybce wysmażyć:-)

2

Następnie odwrócić porcję, podlać 2 łyżkami wody, przykryć i dać się wodzie zredukować.

3

Pieczarki zesmażyć w sosie sojowym, na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu potrząsnąć.

4

Do pieczarek dorzucić pokrojonego w talarki pora.

5

Makaron ugotować wg przepisu (uwaga! ryżowy gotuje się znacznie krócej niż pszenny), w międzyczasie wrzucić na kilka chwil groszek cukrowy (będzie pływał na wierzchu wody z makaronem), wyjąć groszek, makaron niech sobie dalej pyka:-)

6

Ugotowany makaron wymieszać na patelni z porem i pieczarkami, wyłożyć całość na talerz...

7

... na to łososia, groszek a całość posypać sezamem:)

Notes

Makaron ryżowy w tajskim stylu i łosoś z patelni
(Visited 2 118 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *