Krem z resztek warzyw #zerowaste

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Nigdy nie wyrzucam "brzydkich" warzyw. Zawsze dostają szansę na drugie życie. Najczęściej lądują w zupie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 g

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 58
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 0.5g1%
Węglowodany 12.5g5%
Białko 3.5g8%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 155 g szparagi (same zdrewniałe końcówki)
 305 g kalafiora wraz z łodygą
 85 por (jasna część)
 65 seler
 75 pietruszka (wyszorowana i nie obrana)
 10 czosnek
 450 g bulionu warzywnego
 sól, oregano, tymianek, pieprz

Sposób przygotowania

1

Nie wyrzucajcie zdrewniałych końcówek szparagów. Są bardzo aromatyczne i jeszcze mogą oddać sporo smaku.

2

Warzywa pokrójcie z grubsza, zalejcie bulionem i dopełnijcie wodą tak, żeby je tylko przykryć.

3

Muszą się ugotować do miękkości i trochę przestygnąć.

4

Następnie można je zblendować.

5

A potem koniecznie trzeba przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się nieprzyjemnych stwardniałych kawałeczków warzyw (głównie szparagów).

6

Gotowy krem trzeba doprawić do smaku. Użyjcie ulubionych przypraw - ja dałam oregano, tymianek i odrobinę ziół prowansalskich.

7

Gotową zupę można dodatkowo ozdobić świeżymi ziołami.

Składniki

 155 g szparagi (same zdrewniałe końcówki)
 305 g kalafiora wraz z łodygą
 85 por (jasna część)
 65 seler
 75 pietruszka (wyszorowana i nie obrana)
 10 czosnek
 450 g bulionu warzywnego
 sól, oregano, tymianek, pieprz

Sposób przygotowania

1

Nie wyrzucajcie zdrewniałych końcówek szparagów. Są bardzo aromatyczne i jeszcze mogą oddać sporo smaku.

2

Warzywa pokrójcie z grubsza, zalejcie bulionem i dopełnijcie wodą tak, żeby je tylko przykryć.

3

Muszą się ugotować do miękkości i trochę przestygnąć.

4

Następnie można je zblendować.

5

A potem koniecznie trzeba przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się nieprzyjemnych stwardniałych kawałeczków warzyw (głównie szparagów).

6

Gotowy krem trzeba doprawić do smaku. Użyjcie ulubionych przypraw - ja dałam oregano, tymianek i odrobinę ziół prowansalskich.

7

Gotową zupę można dodatkowo ozdobić świeżymi ziołami.

Krem z resztek warzyw #zerowaste
(Visited 434 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *