Wypieki z ciasta filo zazwyczaj są mocno kaloryczne i pyszne. Ja wolę te na wytrawnie (chociaż mam słabość do baklavy) ale żeby tych kalorii nie było tak dużo, no i żeby było sporo protein. No i wyszło coś pysznego: koszyczki z pysznym nadzieniem serowym, w którym przemyciłam dodatkową porcję białka:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 6
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 148
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 6.3g10%
- Węglowodany 10g4%
- Białko 12.4g25%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Każdy płat filo pokroić na 9 kwadratów - wyjdzie 18 sztuk. Teraz przygotowujemy 6 porcji po 3 sztuki kwadratów filo w każdej porcji: 1 kwadrat, odrobina oliwy, na to drugi kwadrat, odrobina oliwy i trzeci kwadrat.
Taką porcję filo, złożoną z trzech kwadratów, wkładamy do silikonowej (najlepiej) foremki.
Jajka trzeba roztrzepać ze skyrem, solą, pieprzem, natką pietruszki i odżywką białkową smak neutralny od Olimp Sport Nutrition
Na dno wyłożonej ciastem filo foremki wkładamy odrobinę utartego mazdameru (jest lekko słodkawy więc jak wolicie ostrzejsze smaki wybierzcie bardziej wyrazisty ser), zalewamy do masą jajeczną i wkładamy do piekarnika.
20 minut, 180 stopni
Składniki
Sposób przygotowania
Każdy płat filo pokroić na 9 kwadratów - wyjdzie 18 sztuk. Teraz przygotowujemy 6 porcji po 3 sztuki kwadratów filo w każdej porcji: 1 kwadrat, odrobina oliwy, na to drugi kwadrat, odrobina oliwy i trzeci kwadrat.
Taką porcję filo, złożoną z trzech kwadratów, wkładamy do silikonowej (najlepiej) foremki.
Jajka trzeba roztrzepać ze skyrem, solą, pieprzem, natką pietruszki i odżywką białkową smak neutralny od Olimp Sport Nutrition
Na dno wyłożonej ciastem filo foremki wkładamy odrobinę utartego mazdameru (jest lekko słodkawy więc jak wolicie ostrzejsze smaki wybierzcie bardziej wyrazisty ser), zalewamy do masą jajeczną i wkładamy do piekarnika.
20 minut, 180 stopni