Knekkebrød – norweski chrupki chleb

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Knekkebrød to norweski chrupki chleb z samych ziaren, razowej mąki i wody. Podczas pieczenia chleb nie rośnie a jedynie się wysusza. Jest pyszny:-) Smakuje zarówno na słodko (z miodem, konfiturą) jak i z dodatkami wytrawnymi (sery, pasty różnego rodzaju, pasztety...)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji kromka 8 x 9 cm

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 170
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8g13%
Węglowodany 18g6%
Białko 8g16%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 130 g mąki razowej pszennej lub żytniej
 50 g otrąb pszennych lub owsianych
 200 g płatnów owsianych górskich
 130 g pestek slonecznika (lub pół na pół z pestkami dyni)
 65 g sezamu jasnego
 35 g siemienia lnianego
 20 g soli (2 łyżeczki)
 550 ml letniej wody
 możecie dorzucić: czarnuszkę, zarodki pszenne lub owsiane, aromatyczne zioła np. tymianek czy oregano

Sposób przygotowania

1

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.

2

Zalać wodą (letnią) i odstawić na ok 10 - 15 minut do lekkiego napęcznienia ziaren. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 160 C w opcji "tylko termoobieg".

3

Blachę (ta największa - na cały piekarnik) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem i wyłóż masę chlebową rozprowadzając ją na jednakową grubość (możecie to zrobić zwilżoną dłonią - najlepiej:-)

4

Wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika na 15 minu, po tym czasie wyjmij i podziel ciasto na blasze na kromki (świetnie się sprawdza radełko do krojenia pizzy). Chodzi o to, że po całkowitym upieczeniu ciężko jest wykroić równe kromki.
Wstaw z powrotem do piekarnika na 30 minut i dwukrotnie podczas pieczenia uchyl piekarnik na 2-3 minuty żeby uszła para.

5

Po 30 minutach wyjmij blachę, zdejmij chleb i podziel go na kromki (jest nadkrojony więc wystarczy lekko go przełamać), poukładaj na blasze już bez papieru i wstaw do uchylonego piekarnika na kolejne 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw chleb do wystygnięcia.

6

Chlebek można długo przechowywać w szczelnym pojemniku, nie straci ani na smaku ani na chrupkości.

Składniki

 130 g mąki razowej pszennej lub żytniej
 50 g otrąb pszennych lub owsianych
 200 g płatnów owsianych górskich
 130 g pestek slonecznika (lub pół na pół z pestkami dyni)
 65 g sezamu jasnego
 35 g siemienia lnianego
 20 g soli (2 łyżeczki)
 550 ml letniej wody
 możecie dorzucić: czarnuszkę, zarodki pszenne lub owsiane, aromatyczne zioła np. tymianek czy oregano

Sposób przygotowania

1

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.

2

Zalać wodą (letnią) i odstawić na ok 10 - 15 minut do lekkiego napęcznienia ziaren. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 160 C w opcji "tylko termoobieg".

3

Blachę (ta największa - na cały piekarnik) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem i wyłóż masę chlebową rozprowadzając ją na jednakową grubość (możecie to zrobić zwilżoną dłonią - najlepiej:-)

4

Wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika na 15 minu, po tym czasie wyjmij i podziel ciasto na blasze na kromki (świetnie się sprawdza radełko do krojenia pizzy). Chodzi o to, że po całkowitym upieczeniu ciężko jest wykroić równe kromki.
Wstaw z powrotem do piekarnika na 30 minut i dwukrotnie podczas pieczenia uchyl piekarnik na 2-3 minuty żeby uszła para.

5

Po 30 minutach wyjmij blachę, zdejmij chleb i podziel go na kromki (jest nadkrojony więc wystarczy lekko go przełamać), poukładaj na blasze już bez papieru i wstaw do uchylonego piekarnika na kolejne 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw chleb do wystygnięcia.

6

Chlebek można długo przechowywać w szczelnym pojemniku, nie straci ani na smaku ani na chrupkości.

Knekkebrød – norweski chrupki chleb
(Visited 1 544 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *