Keks proteinowo – błonnikowy

Kategoria, , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Ten wypiek powstał spontanicznie, bo miałam ochotę szybko zjeść kawałek ciasta. Ale że znowu jestem na redukcji, i ostro pilnuję "michy", warunki były dwa: miało być dużo białka w jak najmniejszej porcji kalorii no i miało być szybko. Wyszło super, polecam serdecznie wypróbować przepis. Poza porządną porcją protein ma sporo błonnika, a ponoć w diecie przeciętnego europejczyka jest go o wiele za mało.

Wartości odżywcze

4 ilość porcji

Serving size

100 g


Amount per serving
Ilość kalorii185
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7g9%
Węglowodany 11.4g5%
Dietary Fiber 5g18%
Białko 17g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 jajka
 150 g napój owsiany (albo mleko lub inny napój roslinny)
 100 g twaróg półtłusty (może być chudy lub tłusty)
 50 g płatków owsianych (u mnie górskie)
 10 g siemię lniane
 15 g babka jajowata
 1 miarka odżywki białkowej (ok 30 g) u mnie o smaku ciasteczkowym
 5 g otrębów pszennych
 0,50 łyżeczek proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Zmiksowałam jajka z twarogiem, płatkami owsianymi i napojem owsianym. Potem dodałam pozostałe sypkie składniki i wymieszałam łyżką.

2

Wyłożyłam foremkę (26 x 30 cm) papierem do pieczenia, wylałam masę i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (200 stopni, około 40 minut pieczenia góra-dół ale kontrolujcie ten czas, bo każdy piekarnik trochę inaczej działa).

3

Nazwałam ten wypiek "keksem", bo w smaku mi go najbardziej przypomina, mimo że nie ma bakalii.

4

Nie dawałam w ogóle cukru, bo sama odżywka jest przecież dość słodka.

Składniki

 2 jajka
 150 g napój owsiany (albo mleko lub inny napój roslinny)
 100 g twaróg półtłusty (może być chudy lub tłusty)
 50 g płatków owsianych (u mnie górskie)
 10 g siemię lniane
 15 g babka jajowata
 1 miarka odżywki białkowej (ok 30 g) u mnie o smaku ciasteczkowym
 5 g otrębów pszennych
 0,50 łyżeczek proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Zmiksowałam jajka z twarogiem, płatkami owsianymi i napojem owsianym. Potem dodałam pozostałe sypkie składniki i wymieszałam łyżką.

2

Wyłożyłam foremkę (26 x 30 cm) papierem do pieczenia, wylałam masę i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (200 stopni, około 40 minut pieczenia góra-dół ale kontrolujcie ten czas, bo każdy piekarnik trochę inaczej działa).

3

Nazwałam ten wypiek "keksem", bo w smaku mi go najbardziej przypomina, mimo że nie ma bakalii.

4

Nie dawałam w ogóle cukru, bo sama odżywka jest przecież dość słodka.

Notes

Keks proteinowo – błonnikowy
(Visited 89 times, 25 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *