Kasza gryczana z kurkami i kiełbasą

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jak lubicie kaszę gryczaną, to podrzucam pomysł na szybkie jedzonko z sezonowym twistem w postaci kurek:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 483
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 29g45%
Węglowodany 34.5g12%
Białko 22.1g45%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g ugotowanej kaszy gryczanej
 100 g kurek
 100 g kiełbasy (u mnie podwawelska, chuda)
 10 g masła
 sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Kurki przesmażyć krótko na maśle, posolić.

2

Kiełbasę przesmażyć na suchej granitowej patelni (najlepiej ale może być inna z powłoką non-stick).

3

Kaszę ugotować w proporcji 1 : 2 (czyli na 1 szklankę kaszy wlać 2 szklanki wody). Posolić, ja nie mieszam podczas gotowania (pod przykryciem gotować). Jak się woda zagotuje to zmniejszam ogień na minimum, do wchłonięcia całej wody i wyłączam. Odkrywam, żeby odparowała. jest wtedy sypka a ja taka lubię.

4

Teraz szybki temat: wszystko mieszamy, najlepiej na patelni w której smażyły się kurki, żeby kasza "zebrała" resztę masełka.

5

Całość doprawić solą i pieprzem.

6

Posypać koniecznie zieleniną - u mnie natka pietruszki.

Składniki

 120 g ugotowanej kaszy gryczanej
 100 g kurek
 100 g kiełbasy (u mnie podwawelska, chuda)
 10 g masła
 sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Kurki przesmażyć krótko na maśle, posolić.

2

Kiełbasę przesmażyć na suchej granitowej patelni (najlepiej ale może być inna z powłoką non-stick).

3

Kaszę ugotować w proporcji 1 : 2 (czyli na 1 szklankę kaszy wlać 2 szklanki wody). Posolić, ja nie mieszam podczas gotowania (pod przykryciem gotować). Jak się woda zagotuje to zmniejszam ogień na minimum, do wchłonięcia całej wody i wyłączam. Odkrywam, żeby odparowała. jest wtedy sypka a ja taka lubię.

4

Teraz szybki temat: wszystko mieszamy, najlepiej na patelni w której smażyły się kurki, żeby kasza "zebrała" resztę masełka.

5

Całość doprawić solą i pieprzem.

6

Posypać koniecznie zieleniną - u mnie natka pietruszki.

Kasza gryczana z kurkami i kiełbasą
(Visited 619 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *