Kanapka z jajkiem w koszulce na awokado

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Śniadanie z jajem to moje ukochane. A do jaja pasuje awokado - kto nie próbował jeszcze tego bajecznego połączenia smaków, niech koniecznie nadrobi zaległości:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 407
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.6g41%
Węglowodany 13.3g5%
Białko 27.5g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 2 jajka
 ½ awokado Haas (ok. 45 g)
 ¼ żółtego pomidora
 35 g główek szparagów (lekko obgotowanych)
 dodatki: roszponka, jasny i czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Najpierw ugotujcie jajka poszetowe - tutaj macie link do filmiku instruktażowego:
https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU&t=125s

2

Awokado przekrójcie na pół, jedną część zostawcie z pestką, skropcie cytryną żeby nie ściemniało i możecie przechować w lodówce do następnego razu. Drugą połówkę wyjmijcie ze skórki za pomocą łyżki obiadowej i pokrójcie na plasterki, które przełóżcie na kanapkę.

3

Kanapkę z awokado przekrójcie na pół (oko będzie widziało więcej jedzenia:-)), na każdą połówkę połóżcie jajko. Na talerzu ułóżcie również roszponkę, pomidora i szparagi.

4

Całość posypcie sezamem jasnym i czarnym.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 2 jajka
 ½ awokado Haas (ok. 45 g)
 ¼ żółtego pomidora
 35 g główek szparagów (lekko obgotowanych)
 dodatki: roszponka, jasny i czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Najpierw ugotujcie jajka poszetowe - tutaj macie link do filmiku instruktażowego:
https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU&t=125s

2

Awokado przekrójcie na pół, jedną część zostawcie z pestką, skropcie cytryną żeby nie ściemniało i możecie przechować w lodówce do następnego razu. Drugą połówkę wyjmijcie ze skórki za pomocą łyżki obiadowej i pokrójcie na plasterki, które przełóżcie na kanapkę.

3

Kanapkę z awokado przekrójcie na pół (oko będzie widziało więcej jedzenia:-)), na każdą połówkę połóżcie jajko. Na talerzu ułóżcie również roszponkę, pomidora i szparagi.

4

Całość posypcie sezamem jasnym i czarnym.

Kanapka z jajkiem w koszulce na awokado
(Visited 804 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *