Jajko w koszulce na kanapce ze szpinakiem, łososiem i kawiorem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jak umiesz zrobić jajko w koszulce (czyli jajko poszetowe), możesz sobie zafundować nieskończenie wiele pysznych posiłków. Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowo podkręcona kawiorem - kto lubi, ten wyobrazi sobie ten cudowny smak:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 501
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 30.5g47%
Węglowodany 11.8g4%
Białko 41.8g84%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 30 g szpinaku baby
 50 g łososia wędzonego na zimno
 5 g czosnku
 35 g kawioru
 50 g mozarelli light
 1 łyżka oleju z pistacji
 roszponka, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Szpinak z czosnek przemieszałam na rozgrzanej patelni.

2

Roszponkę ułożyłam na talerzu.

3

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

4

Na kromkę pieczywa proteinowego ułożyłam szpinak, na to plasterki łososia, an wierzchu jajko. Mozarellę wyłożyłam między roszponkę, śniadanie wykończyłam kawiorem i świeżo zmielonym pieprzem.

5

6

7

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 30 g szpinaku baby
 50 g łososia wędzonego na zimno
 5 g czosnku
 35 g kawioru
 50 g mozarelli light
 1 łyżka oleju z pistacji
 roszponka, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Szpinak z czosnek przemieszałam na rozgrzanej patelni.

2

Roszponkę ułożyłam na talerzu.

3

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

4

Na kromkę pieczywa proteinowego ułożyłam szpinak, na to plasterki łososia, an wierzchu jajko. Mozarellę wyłożyłam między roszponkę, śniadanie wykończyłam kawiorem i świeżo zmielonym pieprzem.

5

6

7

Jajko w koszulce na kanapce ze szpinakiem, łososiem i kawiorem
(Visited 146 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *