Jajko w koszulce – krok po kroku

Oceń przepisKategoria, Tagi, Wybierz ilość porcji1 porcja

Przygotowałam dla Was swój pierwszy filmik instruktażowy: jak wykonać jajko w koszulce (jajko poszetowe). Ponad 4 minuty oglądania z wypiekami na twarzy - gwarantowane;-)) Obejrzyjcie, zróbcie i podzielcie się w komentarzach wrażeniami. Powodzenia!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 80
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 5.2g8%
Węglowodany 0.4g1%
Białko 6.9g14%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 jajko, woda, ocet

Sposób przygotowania

1

W garnku gotujemy wodę. Jak zacznie się gotować wlewamy łyżkę octu spirytusowego, zmniejszamy ogień, i mieszamy energicznie łyżką żeby pojawił się wirek. Jajko wybijamy do miseczki i wlewamy je w środek wirka. I czekamy ok. 2 min 30 sek (jak jajko naprawdę duże to 2:45). Trzeba pilnować temperatury wody, nie może bulgotać zwłaszcza w początkowej fazie, jak jajko jest jeszcze całkiem surowe, bo zaczną się plątać "nitki" z białka i nie będzie to ładnie potem wyglądać. Następnie wyciągamy jajko łyżką cedzakową, którą kładziemy na kilka chwil na talerzu, żeby jajko obciekło z wody. I ten moment wyjęcia jajka jest idealny, żeby ukryć pod spód co brzydsze fragmenty plątającego się białka. Można formować jajko w trakcie gotowania - zresztą zobaczcie na filmie. To co prawda ponad 4 minuty emocji ale warto:-)

Składniki

 jajko, woda, ocet

Sposób przygotowania

1

W garnku gotujemy wodę. Jak zacznie się gotować wlewamy łyżkę octu spirytusowego, zmniejszamy ogień, i mieszamy energicznie łyżką żeby pojawił się wirek. Jajko wybijamy do miseczki i wlewamy je w środek wirka. I czekamy ok. 2 min 30 sek (jak jajko naprawdę duże to 2:45). Trzeba pilnować temperatury wody, nie może bulgotać zwłaszcza w początkowej fazie, jak jajko jest jeszcze całkiem surowe, bo zaczną się plątać "nitki" z białka i nie będzie to ładnie potem wyglądać. Następnie wyciągamy jajko łyżką cedzakową, którą kładziemy na kilka chwil na talerzu, żeby jajko obciekło z wody. I ten moment wyjęcia jajka jest idealny, żeby ukryć pod spód co brzydsze fragmenty plątającego się białka. Można formować jajko w trakcie gotowania - zresztą zobaczcie na filmie. To co prawda ponad 4 minuty emocji ale warto:-)

Jajko w koszulce – krok po kroku
(Visited 1 242 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *