Przygotowałam dla Was swój pierwszy filmik instruktażowy: jak wykonać jajko w koszulce (jajko poszetowe). Ponad 4 minuty oglądania z wypiekami na twarzy - gwarantowane;-)) Obejrzyjcie, zróbcie i podzielcie się w komentarzach wrażeniami. Powodzenia!
Wielkość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 80
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 5.2g8%
- Węglowodany 0.4g1%
- Białko 6.9g14%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
W garnku gotujemy wodę. Jak zacznie się gotować wlewamy łyżkę octu spirytusowego, zmniejszamy ogień, i mieszamy energicznie łyżką żeby pojawił się wirek. Jajko wybijamy do miseczki i wlewamy je w środek wirka. I czekamy ok. 2 min 30 sek (jak jajko naprawdę duże to 2:45). Trzeba pilnować temperatury wody, nie może bulgotać zwłaszcza w początkowej fazie, jak jajko jest jeszcze całkiem surowe, bo zaczną się plątać "nitki" z białka i nie będzie to ładnie potem wyglądać. Następnie wyciągamy jajko łyżką cedzakową, którą kładziemy na kilka chwil na talerzu, żeby jajko obciekło z wody. I ten moment wyjęcia jajka jest idealny, żeby ukryć pod spód co brzydsze fragmenty plątającego się białka. Można formować jajko w trakcie gotowania - zresztą zobaczcie na filmie. To co prawda ponad 4 minuty emocji ale warto:-)
Składniki
Sposób przygotowania
W garnku gotujemy wodę. Jak zacznie się gotować wlewamy łyżkę octu spirytusowego, zmniejszamy ogień, i mieszamy energicznie łyżką żeby pojawił się wirek. Jajko wybijamy do miseczki i wlewamy je w środek wirka. I czekamy ok. 2 min 30 sek (jak jajko naprawdę duże to 2:45). Trzeba pilnować temperatury wody, nie może bulgotać zwłaszcza w początkowej fazie, jak jajko jest jeszcze całkiem surowe, bo zaczną się plątać "nitki" z białka i nie będzie to ładnie potem wyglądać. Następnie wyciągamy jajko łyżką cedzakową, którą kładziemy na kilka chwil na talerzu, żeby jajko obciekło z wody. I ten moment wyjęcia jajka jest idealny, żeby ukryć pod spód co brzydsze fragmenty plątającego się białka. Można formować jajko w trakcie gotowania - zresztą zobaczcie na filmie. To co prawda ponad 4 minuty emocji ale warto:-)