Jajko po turecku (Çılbır)

Oceń przepisKategoriaTagi, , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jajko poszetowe (inaczej jajko w koszulce, jajko poché) podane na jogurcie, polane masłem paprykowym.

Wartości odżywcze

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 243
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.9g20%
Węglowodany 7.3g3%
Białko 24.3g49%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 1 skyr lub jogurt grecki
 1 łyżka masło
 przyprawy: słodka papryka, kumin, kolendra mielona, sól, czosnek

Sposób przygotowania

1

Jogurt doprawić, rozsmarować na talerzu. Na jogurt wyłożyć jajko poszetowe (inaczej "w koszulce"). Na patelni roztopić masło ze słodką papryką, polać nim jogurt. Posypać zieleniną: kolendra, szczypiorek, natka...
Najlepiej smakuje z chlebkiem z patelni (naan, bazlama, podpłomyk).

Składniki

 1 jajko
 1 skyr lub jogurt grecki
 1 łyżka masło
 przyprawy: słodka papryka, kumin, kolendra mielona, sól, czosnek

Sposób przygotowania

1

Jogurt doprawić, rozsmarować na talerzu. Na jogurt wyłożyć jajko poszetowe (inaczej "w koszulce"). Na patelni roztopić masło ze słodką papryką, polać nim jogurt. Posypać zieleniną: kolendra, szczypiorek, natka...
Najlepiej smakuje z chlebkiem z patelni (naan, bazlama, podpłomyk).

Jajko po turecku (Çılbır)
(Visited 2 361 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *