Jajka w koszulce na kanapce ze świeżym szpinakiem, sałatka ze szparagów i żółtego pomidora

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jajka poszetowe (w koszulce) to moje ulubione śniadanie, znajdziecie tutaj całe mnóstwo propozycji śniadaniowych z takimi jajkami. Łączcie je dowolnie, kombinujcie ze smakami, teksturami i konsystencja składników - jestem przekonana, że wyjdzie coś pysznego. Moje dzisiejsze połączenie ze szparagami i żółtym pomidorem było bardzo udane: pyszne, sycące i wyjątkowo ładne:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 367
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.9g26%
Węglowodany 21.6g8%
Białko 29.1g59%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 30 g mixu sałat
 100 g pomidora żółtego (1 mniejszy)
 45 g szparagów zielonych
 30 g cebuli czerwonej (1/2 średniej)
 80 g szpinaku baby
 10 g czosnku
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Szpinak krótko zblanszować z pokrojonym w plasterki czosnkiem.

2

Szparagi zblanszować w lekko osolonej wodzie: najpierw dół przez 1-2 minuty (zależy jakie grube), potem odwrócić i górę szparagów przez 30 sek obgotować.

3

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.

4

Kromkę pieczywa przekroić na pół (oko widzi więcej jedzenia;-)), na każdą połówkę ułożyć szpinak.

5

Na szpinak kładziemy po jajku na każdą kromkę.

6

Na talerzu, wokół kromek rozkładamy sałatę (u mnie młode listki), cebulkę pokrojoną w cieniutki talarki...

7

Pomidora w plasterkach i główki szparagów. Całość można oprószyć solą i pieprzem.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 30 g mixu sałat
 100 g pomidora żółtego (1 mniejszy)
 45 g szparagów zielonych
 30 g cebuli czerwonej (1/2 średniej)
 80 g szpinaku baby
 10 g czosnku
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Szpinak krótko zblanszować z pokrojonym w plasterki czosnkiem.

2

Szparagi zblanszować w lekko osolonej wodzie: najpierw dół przez 1-2 minuty (zależy jakie grube), potem odwrócić i górę szparagów przez 30 sek obgotować.

3

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.

4

Kromkę pieczywa przekroić na pół (oko widzi więcej jedzenia;-)), na każdą połówkę ułożyć szpinak.

5

Na szpinak kładziemy po jajku na każdą kromkę.

6

Na talerzu, wokół kromek rozkładamy sałatę (u mnie młode listki), cebulkę pokrojoną w cieniutki talarki...

7

Pomidora w plasterkach i główki szparagów. Całość można oprószyć solą i pieprzem.

Jajka w koszulce na kanapce ze świeżym szpinakiem, sałatka ze szparagów i żółtego pomidora
(Visited 137 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *