Dzisiaj śniadanie z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej - jest tak aromatyczny, że nadaje charakteru całemu posiłkowi. Do tego najlepsza forma jajka - jajko w koszulce no i spora porcja zieleniny: zielony por, czosnek niedźwiedzi, groszek. Pieczywo proteinowe posmarowane obficie pesto z czosnku niedźwiedziego i młodziutkie, delikatne, chrupiące szparagi. Było przepysznie:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 513
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 28.8g45%
- Węglowodany 26.7g9%
- Białko 34.2g69%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie polecam zrywać w lesie. Lepiej pytać o niego na lokalnych placykach, coraz więcej osób go uprawia.
Przygotowanie pesto: zblendować 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 150 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny. 1 porcja to 10 g = 52 kcal.
Pora pokroiłam w talarki, dorzuciłam posiekany czosnek niedźwiedzi, dodałam odrobinę oleju rzepakowego, chwilę podprażyłam...
Dorzuciłam groszek mrożony, doprawiłam solą i chwilkę razem dusiłam.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie.
Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne
Kromkę pieczywa przekroiłam na pół (oko widzi więcej jedzenia), posmarowałam pesto.
Na każdą połówkę ułożyłam po jajku, dodałam warzywa i szparagi.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie polecam zrywać w lesie. Lepiej pytać o niego na lokalnych placykach, coraz więcej osób go uprawia.
Przygotowanie pesto: zblendować 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 150 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny. 1 porcja to 10 g = 52 kcal.
Pora pokroiłam w talarki, dorzuciłam posiekany czosnek niedźwiedzi, dodałam odrobinę oleju rzepakowego, chwilę podprażyłam...
Dorzuciłam groszek mrożony, doprawiłam solą i chwilkę razem dusiłam.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie.
Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne
Kromkę pieczywa przekroiłam na pół (oko widzi więcej jedzenia), posmarowałam pesto.
Na każdą połówkę ułożyłam po jajku, dodałam warzywa i szparagi.