Jajka poszetowe na pieczywie proteinowym, pesto z czosnku niedźwiedziego, szparagi, zielone warzywa z patelni

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Dzisiaj śniadanie z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej - jest tak aromatyczny, że nadaje charakteru całemu posiłkowi. Do tego najlepsza forma jajka - jajko w koszulce no i spora porcja zieleniny: zielony por, czosnek niedźwiedzi, groszek. Pieczywo proteinowe posmarowane obficie pesto z czosnku niedźwiedziego i młodziutkie, delikatne, chrupiące szparagi. Było przepysznie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 513
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 28.8g45%
Węglowodany 26.7g9%
Białko 34.2g69%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 20 g pesto z czosnku niedźwiedziegoprzepis niżej
 100 g ugotowanych szparagów
 60 g pora
 50 g groszku mrożonego
 35 g czosnku niedźwiedziego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie polecam zrywać w lesie. Lepiej pytać o niego na lokalnych placykach, coraz więcej osób go uprawia.

2

Przygotowanie pesto: zblendować 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 150 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny. 1 porcja to 10 g = 52 kcal.

3

Pora pokroiłam w talarki, dorzuciłam posiekany czosnek niedźwiedzi, dodałam odrobinę oleju rzepakowego, chwilę podprażyłam...

4

Dorzuciłam groszek mrożony, doprawiłam solą i chwilkę razem dusiłam.

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie.

6

Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne

7

Kromkę pieczywa przekroiłam na pół (oko widzi więcej jedzenia), posmarowałam pesto.

8

Na każdą połówkę ułożyłam po jajku, dodałam warzywa i szparagi.

9

10

11

12

13

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 20 g pesto z czosnku niedźwiedziegoprzepis niżej
 100 g ugotowanych szparagów
 60 g pora
 50 g groszku mrożonego
 35 g czosnku niedźwiedziego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie polecam zrywać w lesie. Lepiej pytać o niego na lokalnych placykach, coraz więcej osób go uprawia.

2

Przygotowanie pesto: zblendować 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 150 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny. 1 porcja to 10 g = 52 kcal.

3

Pora pokroiłam w talarki, dorzuciłam posiekany czosnek niedźwiedzi, dodałam odrobinę oleju rzepakowego, chwilę podprażyłam...

4

Dorzuciłam groszek mrożony, doprawiłam solą i chwilkę razem dusiłam.

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie.

6

Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne

7

Kromkę pieczywa przekroiłam na pół (oko widzi więcej jedzenia), posmarowałam pesto.

8

Na każdą połówkę ułożyłam po jajku, dodałam warzywa i szparagi.

9

10

11

12

13

Jajka poszetowe na pieczywie proteinowym, pesto z czosnku niedźwiedziego, szparagi, zielone warzywa z patelni
(Visited 149 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *