Harira to treściwa zupa, można ją zjeść w całym Maroku. Może być z mięsem (jagnięcina, kurczak) lub w wersji wegetariańskiej.
Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 66
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 2.3g4%
- Węglowodany 6g2%
- Białko 5.2g11%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze talarki, cebule w półplasterki i krótko obsmażyć na oleju. Po chwili dodać bulion - ja miałam zamrożony, bo zawsze gotuje więcej i mrożę lub zamykam w słoikach na gorąco.
Mięso możecie pokroić lub poszarpać na większe kawałki.
Dodajcie przyprawy: idealna jest mieszanka przypraw popularna na Bliskim Wschodzie i krajach maghrebu RAS-EL-HANOUT (można ją kupić bez problemu w necie np. na Allegro). To min. kumin, kolendra ziarnista, kurkuma, cynamon, ostra papryka, słodka papryka, koper włoski, gała muszkatołowa. Jeżeli nie macie tej przyprawy to dodajcie te najważniejsze, charakterystyczne dla tego dania: kumin, kurkuma, mielona kolendra ziarnista, suszona kolendra i papryka.
Jak warzywa będą jeszcze twardawe, dodajcie puszkę cieciorki, puszkę pomidorów krojonych, szklankę passaty i dużą łyżkę przecieru pomidorowego. Uzupełnijcie wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię gęstą harirę.
Gotowe danie posypcie świeżą kolendrą, lub natką. Wybornie smakuje z pieczywem albo chlebkiem z patelni.
Składniki
Sposób przygotowania
Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze talarki, cebule w półplasterki i krótko obsmażyć na oleju. Po chwili dodać bulion - ja miałam zamrożony, bo zawsze gotuje więcej i mrożę lub zamykam w słoikach na gorąco.
Mięso możecie pokroić lub poszarpać na większe kawałki.
Dodajcie przyprawy: idealna jest mieszanka przypraw popularna na Bliskim Wschodzie i krajach maghrebu RAS-EL-HANOUT (można ją kupić bez problemu w necie np. na Allegro). To min. kumin, kolendra ziarnista, kurkuma, cynamon, ostra papryka, słodka papryka, koper włoski, gała muszkatołowa. Jeżeli nie macie tej przyprawy to dodajcie te najważniejsze, charakterystyczne dla tego dania: kumin, kurkuma, mielona kolendra ziarnista, suszona kolendra i papryka.
Jak warzywa będą jeszcze twardawe, dodajcie puszkę cieciorki, puszkę pomidorów krojonych, szklankę passaty i dużą łyżkę przecieru pomidorowego. Uzupełnijcie wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię gęstą harirę.
Gotowe danie posypcie świeżą kolendrą, lub natką. Wybornie smakuje z pieczywem albo chlebkiem z patelni.