Przepyszne, rozpływające się wołowe mięsko, z pełnego smaku udźca do tego pęczak i piękny, zielony brokuł. To moja propozycja na obiad i to nie jeden, bo gulasz zrobiłam 1,35 kg więc został zamrożony w porcjach i będę się nim delektować jeszcze czas jakiś:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 464
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 6.8g11%
- Węglowodany 43.9g15%
- Białko 50.9g102%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Gulasz: 1 kg mięsa z udźca wołowego, pokroić w grubą kostkę, wysmażyć małymi partiami na suchej, granitowej (najlepiej) patelni.
Wysmażone mięso przełożyć do większego garnka...
... a smak z patelni zebrać wlewając szklankę wina białego (tak, białego a nie czerwonego, wszak to nie jest boeuf bourguignon).
Potem całość przelać do gara z mięsem.
Do mięsa dodać 1 sporą marchewkę i dużą pietruszkę pokrojone w większe kawałki, dużą cebulę pokrojoną w ćwiartki, 2 ząbki czosnku i przyprawy: 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 łyżki sosu sojowego ciemnego i pieprz. Zagotować.
Dolać wody tyle, żeby ledwo przykryła zawartość gara i ugotować do miękkości.
Zajmie to ze 3 godziny pewnie więc ja użyłam szybkowara i w 20 minut miałam gotowy gulasz. Można dosolić i dopieprzyć (sos sojowy jest bardzo słony, ale może dla kogoś za mało). Cały gulasz ważył 1350 g. Popakowałam w pudełeczka i zamroziłam.
Ugotowaną kaszę pęczak (1 część suchej kaszy zalana 2 częściami wody, odrobina soli, pod przykryciem do zagotowania a potem ogień na minimum i nie mieszając gotować, aż kasza wchłonie całą wodę) układam w obręczy....
... wokół kaszy z jednej strony wyłożyłam 250 g gulaszu a z drugiej ugotowanego al dente brokuła.
Składniki
Sposób przygotowania
Gulasz: 1 kg mięsa z udźca wołowego, pokroić w grubą kostkę, wysmażyć małymi partiami na suchej, granitowej (najlepiej) patelni.
Wysmażone mięso przełożyć do większego garnka...
... a smak z patelni zebrać wlewając szklankę wina białego (tak, białego a nie czerwonego, wszak to nie jest boeuf bourguignon).
Potem całość przelać do gara z mięsem.
Do mięsa dodać 1 sporą marchewkę i dużą pietruszkę pokrojone w większe kawałki, dużą cebulę pokrojoną w ćwiartki, 2 ząbki czosnku i przyprawy: 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 łyżki sosu sojowego ciemnego i pieprz. Zagotować.
Dolać wody tyle, żeby ledwo przykryła zawartość gara i ugotować do miękkości.
Zajmie to ze 3 godziny pewnie więc ja użyłam szybkowara i w 20 minut miałam gotowy gulasz. Można dosolić i dopieprzyć (sos sojowy jest bardzo słony, ale może dla kogoś za mało). Cały gulasz ważył 1350 g. Popakowałam w pudełeczka i zamroziłam.
Ugotowaną kaszę pęczak (1 część suchej kaszy zalana 2 częściami wody, odrobina soli, pod przykryciem do zagotowania a potem ogień na minimum i nie mieszając gotować, aż kasza wchłonie całą wodę) układam w obręczy....
... wokół kaszy z jednej strony wyłożyłam 250 g gulaszu a z drugiej ugotowanego al dente brokuła.