Gofry jogurtowe z semoliną, pasta z fety i pieczonej papryki, pieczarki, groszek cukrowy i pieczona papryka

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kolejna propozycja na wytrawne gofry: tym razem jogurtowe, z semoliną zamiast mąki pszennej. Okazuje się, ze gofry można zrobić niemalże z każdego rodzaju mąki, a te z dodatkiem skyru są wyjątkowo pożywne i smaczne. Do tego znakomita w smaku i super łatwa do zrobienia pasta kanapkowa: pieczona papryka + feta.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 4 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 588
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 19.5g30%
Węglowodany 70.5g24%
Białko 32.7g66%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g pasty kanapkowej z fety i pieczonej papryki przepis niżej
 4 gofryprzepis niżej
 80 g pora
 50 g groszku cukrowego
 100 g pieczarek
 10 g czosnku (2 ząbki)
 1 łyżka sosu sojowego
 80 g pieczonej papryki
 sezam do posypania

Sposób przygotowania

1

Przepis na pyszną pastę kanapkową jest banalnie prosty: 150 g sera solankowego np.feta + ok.200 g pieczonej papryki.

2

Obydwa składniki przełożyć do pojemnika i zmiksować na gładką pastę.

3

100 g to 147 kcal: B 7.2, W 8, T 9.2

4

Teraz gofry: 50 g skyru naturalnego, 1 jajko, 50 g semoliny, ewentualnie odrobina wody.

5

Usmażyć 4 gofry.

6

7

Pieczarki przekroić na połówki a jak są malutkie to przesmażyć w całości dodając łyżkę sosu sojowego ciemnego. Odparować.

8

Pora pokroić w talarki, czosnek w plasterki i podprażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni.

9

Na tej samej patelni zblanszować groszek cukrowy: podlać odrobiną wody i odparować na dużym ogniu.

10

Gofry wyłożyć na talerz. Na gofry dać trochę pasty kanapkowej z fety i pieczonej papryki.

11

Pora, groszek i pieczarki wyłożyć obok gofrów.

12

Gofry ozdobić kawałkami pieczonej papryki, posypać sezamem.

13

14

15

16

Składniki

 100 g pasty kanapkowej z fety i pieczonej papryki przepis niżej
 4 gofryprzepis niżej
 80 g pora
 50 g groszku cukrowego
 100 g pieczarek
 10 g czosnku (2 ząbki)
 1 łyżka sosu sojowego
 80 g pieczonej papryki
 sezam do posypania

Sposób przygotowania

1

Przepis na pyszną pastę kanapkową jest banalnie prosty: 150 g sera solankowego np.feta + ok.200 g pieczonej papryki.

2

Obydwa składniki przełożyć do pojemnika i zmiksować na gładką pastę.

3

100 g to 147 kcal: B 7.2, W 8, T 9.2

4

Teraz gofry: 50 g skyru naturalnego, 1 jajko, 50 g semoliny, ewentualnie odrobina wody.

5

Usmażyć 4 gofry.

6

7

Pieczarki przekroić na połówki a jak są malutkie to przesmażyć w całości dodając łyżkę sosu sojowego ciemnego. Odparować.

8

Pora pokroić w talarki, czosnek w plasterki i podprażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni.

9

Na tej samej patelni zblanszować groszek cukrowy: podlać odrobiną wody i odparować na dużym ogniu.

10

Gofry wyłożyć na talerz. Na gofry dać trochę pasty kanapkowej z fety i pieczonej papryki.

11

Pora, groszek i pieczarki wyłożyć obok gofrów.

12

Gofry ozdobić kawałkami pieczonej papryki, posypać sezamem.

13

14

15

16

Gofry jogurtowe z semoliną, pasta z fety i pieczonej papryki, pieczarki, groszek cukrowy i pieczona papryka
(Visited 296 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *