Kolejna propozycja na wytrawne gofry: tym razem jogurtowe, z semoliną zamiast mąki pszennej. Okazuje się, ze gofry można zrobić niemalże z każdego rodzaju mąki, a te z dodatkiem skyru są wyjątkowo pożywne i smaczne. Do tego znakomita w smaku i super łatwa do zrobienia pasta kanapkowa: pieczona papryka + feta.
Wielkość porcji 4 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 588
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 19.5g30%
- Węglowodany 70.5g24%
- Białko 32.7g66%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Przepis na pyszną pastę kanapkową jest banalnie prosty: 150 g sera solankowego np.feta + ok.200 g pieczonej papryki.
Obydwa składniki przełożyć do pojemnika i zmiksować na gładką pastę.
100 g to 147 kcal: B 7.2, W 8, T 9.2
Teraz gofry: 50 g skyru naturalnego, 1 jajko, 50 g semoliny, ewentualnie odrobina wody.
Usmażyć 4 gofry.
Pieczarki przekroić na połówki a jak są malutkie to przesmażyć w całości dodając łyżkę sosu sojowego ciemnego. Odparować.
Pora pokroić w talarki, czosnek w plasterki i podprażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni zblanszować groszek cukrowy: podlać odrobiną wody i odparować na dużym ogniu.
Gofry wyłożyć na talerz. Na gofry dać trochę pasty kanapkowej z fety i pieczonej papryki.
Pora, groszek i pieczarki wyłożyć obok gofrów.
Gofry ozdobić kawałkami pieczonej papryki, posypać sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Przepis na pyszną pastę kanapkową jest banalnie prosty: 150 g sera solankowego np.feta + ok.200 g pieczonej papryki.
Obydwa składniki przełożyć do pojemnika i zmiksować na gładką pastę.
100 g to 147 kcal: B 7.2, W 8, T 9.2
Teraz gofry: 50 g skyru naturalnego, 1 jajko, 50 g semoliny, ewentualnie odrobina wody.
Usmażyć 4 gofry.
Pieczarki przekroić na połówki a jak są malutkie to przesmażyć w całości dodając łyżkę sosu sojowego ciemnego. Odparować.
Pora pokroić w talarki, czosnek w plasterki i podprażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni zblanszować groszek cukrowy: podlać odrobiną wody i odparować na dużym ogniu.
Gofry wyłożyć na talerz. Na gofry dać trochę pasty kanapkowej z fety i pieczonej papryki.
Pora, groszek i pieczarki wyłożyć obok gofrów.
Gofry ozdobić kawałkami pieczonej papryki, posypać sezamem.