Chiński makaron z pieczonym dzikim łososiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Danie to wymyśliłam z resztek lodówkowych: szparagi i łosoś dostały drugie życie w pysznym połączeniu z makaronem chińskim. Jemy, nie marnujemy! # zerowaste 🙂

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 471
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.7g23%
Węglowodany 58.5g20%
Białko 26.4g53%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu chińskiego (nitki) - waga przed ugotowaniem
 100 g pieczonego dzikiego łososia (z poprzedniego dnia)
 100 g ugotowanych szparagów (z poprzedniego dnia)
 50 g groszku mrożonego
 40 g pora (zielona część)
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 1 łyżka sosu sojowego
 dodatki: czarny sezam, biały pieprz

Sposób przygotowania

1

Na odrobinie oleju sezamowego przesmaż pora pokrojonego w talarki.

2

Szparagi przesmażcie krótko na patelni bez tłuszczu - chodzi tylko o to, żeby nabrały chrupkości i temperatury. Ja użyłam same łodyżki bo te ładne części (czyli łebki) poszły do śniadania:-)

3

Dodaj zamrożony groszek i łososia upieczonego wcześniej (ja użyłam tego, co został z poprzedniego obiadu).

4

Wszystko wymieszaj z ugotowanym chińskim ryżem (z pszenicy, nie ryżowym!).

5

Całość posypcie czarnym sezamem (pisałam już o tym, że jest bardzo zdrowy, zawiera witaminy z grupy B, żelazo, lignany, błonnik i fitosterole, chroniące przed rakiem okrężnicy).

6

Składniki

 50 g makaronu chińskiego (nitki) - waga przed ugotowaniem
 100 g pieczonego dzikiego łososia (z poprzedniego dnia)
 100 g ugotowanych szparagów (z poprzedniego dnia)
 50 g groszku mrożonego
 40 g pora (zielona część)
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 1 łyżka sosu sojowego
 dodatki: czarny sezam, biały pieprz

Sposób przygotowania

1

Na odrobinie oleju sezamowego przesmaż pora pokrojonego w talarki.

2

Szparagi przesmażcie krótko na patelni bez tłuszczu - chodzi tylko o to, żeby nabrały chrupkości i temperatury. Ja użyłam same łodyżki bo te ładne części (czyli łebki) poszły do śniadania:-)

3

Dodaj zamrożony groszek i łososia upieczonego wcześniej (ja użyłam tego, co został z poprzedniego obiadu).

4

Wszystko wymieszaj z ugotowanym chińskim ryżem (z pszenicy, nie ryżowym!).

5

Całość posypcie czarnym sezamem (pisałam już o tym, że jest bardzo zdrowy, zawiera witaminy z grupy B, żelazo, lignany, błonnik i fitosterole, chroniące przed rakiem okrężnicy).

6

Chiński makaron z pieczonym dzikim łososiem
(Visited 462 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *