Bulgur, smażony halloumi, szparagi i por na ciepło, pistacje

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

To danie smakowało mi jak rzadko, połączenie sera halloumi ze szparagami, bulgurem i olejem sezamowym - dla mnie super! Sezon na szparagi trwa więc warto korzystać i włączać je do różnych potraw. Ja lubię "składane" talerze, coś w stylu bowl - kilka różnych składników, zazwyczaj wykorzystuję sezonowe smaki i to co mam akurat w lodówce. Zachęcam do eksperymentowania ze smakami, czasami wychodzą naprawdę pyszne dania.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 747
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 43.7g68%
Węglowodany 56.3g19%
Białko 35g70%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g sera halloumi
 250 g szparagów
 100 g pora (zielona część)
 15 g czosnek (3 ząbki)
 120 g kaszy bulgur (waga po ugotowaniu)
 10 g prażonych pistacji
 1 łyżka oleju sezamowego
 sezam jasny, czarny, chilli w płatkach, sól

Sposób przygotowania

1

Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki, wszystko krótko uprażyłam na patelni granitowej (najlepiej - lub innej z powłoką non-stick).

2

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

3

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

4

Ser pokroiłam w plastry, podsmażyłam na patelni (bez tłuszczu), kilka minut z jednej, potem z drugiej strony.

5

Kasze bulgur ugotowałam wg przepisu w lekko osolonej wodzie, wyłożyłam do obręczy, obok ciepłe pory.

6

Złożyłam talerz:-) Posypałam sezamem, chilli....

7

Całość skropiłam odrobiną oleju sezamowego - jest bardzo aromatyczny i daje fajne wykończenie smakowe dania.

8

Na koniec posypałam uprażonymi pistacjami, które lekko przesiekałam.

9

10

11

12

Składniki

 100 g sera halloumi
 250 g szparagów
 100 g pora (zielona część)
 15 g czosnek (3 ząbki)
 120 g kaszy bulgur (waga po ugotowaniu)
 10 g prażonych pistacji
 1 łyżka oleju sezamowego
 sezam jasny, czarny, chilli w płatkach, sól

Sposób przygotowania

1

Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki, wszystko krótko uprażyłam na patelni granitowej (najlepiej - lub innej z powłoką non-stick).

2

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

3

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

4

Ser pokroiłam w plastry, podsmażyłam na patelni (bez tłuszczu), kilka minut z jednej, potem z drugiej strony.

5

Kasze bulgur ugotowałam wg przepisu w lekko osolonej wodzie, wyłożyłam do obręczy, obok ciepłe pory.

6

Złożyłam talerz:-) Posypałam sezamem, chilli....

7

Całość skropiłam odrobiną oleju sezamowego - jest bardzo aromatyczny i daje fajne wykończenie smakowe dania.

8

Na koniec posypałam uprażonymi pistacjami, które lekko przesiekałam.

9

10

11

12

Bulgur, smażony halloumi, szparagi i por na ciepło, pistacje
(Visited 85 times, 11 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *