Bliskowschodnie bułeczki z mięsnym farszem - doskonały lunch, pyszna kolacja. Jak dla mnie wystarczy do tego lekka sałatka z pomidora i cebuli.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 21
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 60
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 2g4%
- Węglowodany 7g3%
- Białko 3.5g8%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić i przesmażyć na oliwie. Mięso razem z cebulą zmielić w maszynce, doprawić solą, kuminem, mielona kolendrą, pieprzem słodka papryką i siekana świeżą kolendrą. Dodać jajko i wyrobić na gładką masę.
Obydwie mąki wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w mleku, dodać sól, kumin i wyrobić ciasto. Konsystencja powinna być taka jak na zwykłe, drożdżowe ciasto, jak jest zbyt zwarte - dodać mleka, wedle uznania. Podzielić ciasto na 22 kulek, mięso też podzielić na 22 porcje i uformować w kulki.
Każdą kulkę ciasta spłaszczyć, w środek włożyć kulkę mięsa i skleić. Potem w dłoniach uformować w kulę i wszystkie tak przygotowane kule ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Ja nie czekałam aż ciasto wyrośnie, ale na pewno by to nie zaszkodziło - wręcz przeciwnie. Macie czas , to zostawcie ciasto do wyrośnięcia, a potem gotowe bułeczki również niech podrosną. Będą bardziej puszyste. Piec ok 25-30 min w 180 C.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić i przesmażyć na oliwie. Mięso razem z cebulą zmielić w maszynce, doprawić solą, kuminem, mielona kolendrą, pieprzem słodka papryką i siekana świeżą kolendrą. Dodać jajko i wyrobić na gładką masę.
Obydwie mąki wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w mleku, dodać sól, kumin i wyrobić ciasto. Konsystencja powinna być taka jak na zwykłe, drożdżowe ciasto, jak jest zbyt zwarte - dodać mleka, wedle uznania. Podzielić ciasto na 22 kulek, mięso też podzielić na 22 porcje i uformować w kulki.
Każdą kulkę ciasta spłaszczyć, w środek włożyć kulkę mięsa i skleić. Potem w dłoniach uformować w kulę i wszystkie tak przygotowane kule ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Ja nie czekałam aż ciasto wyrośnie, ale na pewno by to nie zaszkodziło - wręcz przeciwnie. Macie czas , to zostawcie ciasto do wyrośnięcia, a potem gotowe bułeczki również niech podrosną. Będą bardziej puszyste. Piec ok 25-30 min w 180 C.
Zabrałam sie za te bułeczki ,niestety nie wiem ,czy pani przeczytala dokladnie opis wyrabianua ciasta? Slowa o konsystencji , jak dlugo wyrabiac ,czy ma wyrosna. przed zawinieciem farszu czy po ? Jestem rozczarowana. Pomylka w ilosci kulek farszu i ciasta . Mleka weszlo połowe więcej albo i lepiej .
Cześć, bardzo dziękuję za komentarz i cenne uwagi – przepis zaktualizowałam i poprawiłam pomylone ilości. Gwoli wyjaśnienia: nigdy nie miałam ambicji uczyć tutaj gotowania, opisuję sposób wykonania bardzo ogólnie zakładając, że osoby korzystające z moich pomysłów znają się na gotowaniu a na moim blogu kulinarnym szukają tylko ciekawych pomysłów, odchudzonych wersji dań, jedzenia fit. Pozdrawiam serdecznie, Ania.
Po upieczeniu powiem tylko,to po prostu bulki z pasztetem ,doprawione kminem rzymskim . Przepis wymaga udoskonalenia i poprawek . Przykro mi . Moj poprzedni komentatz znikl
🙂 dokładnie, tak jak w opisie. Kumin, kolendra to przyprawy charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej, nadają bułeczkom takiego właśnie arabskiego twista. Mi smakowały bardzo, dlatego podzieliłam się tym pomysłem na moim blogu. Dziękuję za czas poświęcony na napisanie tego komentarza, pozdrawiam ciepło, Ania.
Żałuję że najpierw nie przeczytałam komentarzy
Zmarnowałam tylko 2 godziny czakajac na wyrastanie ciasta ilości śladowej, starczyło na może 150g mięsa. Reszta poszła na kotlety. Ciasto niesmaczne lepiej by było zrobić je z samej mało pszennej standardowe ciasto drożdżowe. Nie polecam przepisu
Cześć, warto czytać komentarze, ale warto też wypróbować samemu. Widocznie nie Twoje smaki, tak bywa. Polecam inne przepisy i dziękuję za czas poświęcony na napisanie komentarza. Pozdrawiam, Ania.
rzeczywiście mleka dwa razy więcej.A z mięsa które według przepisu miało być do bułeczek wyszło mi jeszcze dziesięć sporych krokietów
Cześć, dziękują za komentarz. Chyba je zrobię jeszcze raz i sama sprawdzę. Pozdrawiam, Ania