Bliny gryczane z pastą łososiową

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Bliny gryczane wywodzą się z kuchni rosyjskiej i z pewnością nie są dietetyczne. Ja je odchudziłam i oto proponuję Wam pyszne fit bliny z pastą łososiową: porządna porcja białka i niewiele kalorii. Efektowne i smaczne danie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 42
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 0.6g1%
Węglowodany 6.8g3%
Białko 1.7g4%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g mąki gryczanej
 1 jajko
 125 ml letniej wody
 125 ml mleka 0.5% w temp.pokojowej
 12 g drożdży
 1 łyżeczek cukru
 ½ łyżeczek soli

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki (poza mąką) energicznie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Na końcu dodać mąkę, wymieszać łyżką albo zmiksować, przykryć ściereczką i zostawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.

2

Smażyć na patelni bez tłuszczu, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, z grubym dnem.

3

Bliny gryczane wg mojego przepisu są znacznie mniej kaloryczne niż te oryginalne, rosyjskie: z klarowanym masłem i smażone na dużej ilości tłuszczu.

4

Ale coś za coś - moje nie są tak mięciutkie i elastyczne. Za to podane np, z pastą łososiową - przepis w dziale "pasty, sosy i smarowidła" https://aniagotujefit.pl/przepisy/pasta-lososiowa-z-chudego-twarogu/ - smakują znakomicie, dostarczają sporo białka i są bardzo fit.

5

Moja propozycja podania: 2 bliny, 2 duże łyżki pasty łososiowej, plasterek cytryny (nie zapomnijcie sparzyć skórki!) i świeży koperek. Efektowne, prawda?:-)

Składniki

 150 g mąki gryczanej
 1 jajko
 125 ml letniej wody
 125 ml mleka 0.5% w temp.pokojowej
 12 g drożdży
 1 łyżeczek cukru
 ½ łyżeczek soli

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki (poza mąką) energicznie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Na końcu dodać mąkę, wymieszać łyżką albo zmiksować, przykryć ściereczką i zostawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.

2

Smażyć na patelni bez tłuszczu, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, z grubym dnem.

3

Bliny gryczane wg mojego przepisu są znacznie mniej kaloryczne niż te oryginalne, rosyjskie: z klarowanym masłem i smażone na dużej ilości tłuszczu.

4

Ale coś za coś - moje nie są tak mięciutkie i elastyczne. Za to podane np, z pastą łososiową - przepis w dziale "pasty, sosy i smarowidła" https://aniagotujefit.pl/przepisy/pasta-lososiowa-z-chudego-twarogu/ - smakują znakomicie, dostarczają sporo białka i są bardzo fit.

5

Moja propozycja podania: 2 bliny, 2 duże łyżki pasty łososiowej, plasterek cytryny (nie zapomnijcie sparzyć skórki!) i świeży koperek. Efektowne, prawda?:-)

Bliny gryczane z pastą łososiową
(Visited 990 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *