Białkowy torcik szpinakowy z kremem tuńczykowym

Podrzucam Wam pomysł na mocno białkowy posiłek: torcik szpinakowo-tuńczykowy. Bardzo mi smakował a sama baza, czyli dwa placuszki szpinakowo-białkowe, mogą być inspiracją do kolejnych pomysłów na wytrawne torciki:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 303
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.5g14%
Węglowodany 18.2g7%
Białko 35.9g72%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 3 białka jaja
 40 g mąki pszennej
 200 g szpinaku
 50 g łososia wędzonego na zimno
 150 g tuńczyka w sosie własnym
 20 ml majonezu lekkiego Winiary
 20 g anchois
 dodatki jakie chcecie, np. roszponka:-)

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotujcie szpinak: ja użyłam mrożonego więc najpierw go rozmroziłam, przesmażyłam z czosnkiem i solą dość długo, żeby zredukować nadmiar płynu i wystudziłam. Z powodzeniem możecie użyć szpinaku jaki pozostał Wam z obiadu z dnia poprzedniego.

2

Białka ubijcie na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajcie mąkę i szpinak.

3

Teraz delikatnie wymieszajcie żeby piana nie opadła.

4

Z tej masy usmażcie na patelni o średnicy ok 18-20 cm dwa placki. Ja używam patelni granitowej więc nie dawałam tłuszczu ale jak nie macie pewności czy Wam nie przywrze masa do patelni to posmarujcie lepiej tłuszczem.

5

Teraz robimy krem do naszego wytrawnego torta:-) Do pojemnika blendera wrzućcie tuńczyka z puszki, majonej i fileciki anchois.

6

Zblendujcie na gładki krem.

7

I składamy torta: najpierw placek szpinakowy, na to warstwa kremu tuńczykowego.

8

Teraz ułóżcie pokrojonego w drobne kawałeczki łososia (jak nie macie to też nic nie szkodzi, i tak będzie pyszne).

9

Przykrywamy drugi plackiem ...

10

... i znowu warstwa kremu tuńczykowego.

11

Na wierzchu ułożyłam roszponkę bo pięknie dekoruje, posypałam czarnym sezamem i gotowe:-)

12

Składniki

 3 białka jaja
 40 g mąki pszennej
 200 g szpinaku
 50 g łososia wędzonego na zimno
 150 g tuńczyka w sosie własnym
 20 ml majonezu lekkiego Winiary
 20 g anchois
 dodatki jakie chcecie, np. roszponka:-)

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotujcie szpinak: ja użyłam mrożonego więc najpierw go rozmroziłam, przesmażyłam z czosnkiem i solą dość długo, żeby zredukować nadmiar płynu i wystudziłam. Z powodzeniem możecie użyć szpinaku jaki pozostał Wam z obiadu z dnia poprzedniego.

2

Białka ubijcie na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajcie mąkę i szpinak.

3

Teraz delikatnie wymieszajcie żeby piana nie opadła.

4

Z tej masy usmażcie na patelni o średnicy ok 18-20 cm dwa placki. Ja używam patelni granitowej więc nie dawałam tłuszczu ale jak nie macie pewności czy Wam nie przywrze masa do patelni to posmarujcie lepiej tłuszczem.

5

Teraz robimy krem do naszego wytrawnego torta:-) Do pojemnika blendera wrzućcie tuńczyka z puszki, majonej i fileciki anchois.

6

Zblendujcie na gładki krem.

7

I składamy torta: najpierw placek szpinakowy, na to warstwa kremu tuńczykowego.

8

Teraz ułóżcie pokrojonego w drobne kawałeczki łososia (jak nie macie to też nic nie szkodzi, i tak będzie pyszne).

9

Przykrywamy drugi plackiem ...

10

... i znowu warstwa kremu tuńczykowego.

11

Na wierzchu ułożyłam roszponkę bo pięknie dekoruje, posypałam czarnym sezamem i gotowe:-)

12

Białkowy torcik szpinakowy z kremem tuńczykowym
(Visited 404 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *