Bakłażan to coraz bardziej popularne w Polsce warzywo Jest ceniony nie tylko za swoje walory smakowe i piękny kolor, ale przede wszystkim za niską kaloryczność (składa się aż w 90% z wody). Świetnie sprawdzi się zatem w posiłkach osób będących na diecie redukcyjnej. Z uwagi na sporą zawartość błonnika, bakłażany pomagają utrzymywać cholesterol we krwi na pożądanym poziomie, dlatego dobrze serwować je z tłustymi mięsami. Ja zrobiłam lekka przekąskę w 5 minut:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 260
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 11.1g18%
- Węglowodany 38.6g13%
- Białko 6g12%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Bakłażana pokroiłam w plastry, ułożyłam na gofrownicy, posoliłam i "zgrillowałam"
Do tego lekkie pieczywko, oliwa, kolendra.... Nic więcej nie potrzeba:-0
Składniki
Sposób przygotowania
Bakłażana pokroiłam w plastry, ułożyłam na gofrownicy, posoliłam i "zgrillowałam"
Do tego lekkie pieczywko, oliwa, kolendra.... Nic więcej nie potrzeba:-0