Baghrir – marokańskie naleśniki

Oceń przepisKategoriaTagi, Wybierz ilość porcji17 porcji

Jak byliście w Maroku, to z pewnością ich próbowaliście. Są mięciutki, sprężyste, długo świeże. Najlepiej smakują na słodko:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 17


Ilość na porcję
Ilość kalorii 49
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 0.1g1%
Węglowodany 9.9g4%
Białko 1.8g4%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g semoliny
 1 łyżka mąki pszennej
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżeczek soli
 400 ml ciepłej wody
 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
 1 łyżeczek proszku do pieczenie

Sposób przygotowania

1

Do ciepłej wody (temperatura "kranowa") wsypać wszystkie składniki poza proszkiem do pieczenia. Miksować na średnich obrotach przez minimum 3 minuty. Ciasto ma być lejące więc może trzeba będzie dodać trochę wody. Dużo zależy od urządzenia jakim miksujemy. Ja używam blendera kielichowego i dolewam wody w międzyczasie, bo szybko masa gęstnieje albo robota planetarnego, co trwa trochę dłużej.
Po 3 minutach dodajcie proszek do pieczenia i znowu miksujcie przez 2-3 minuty.

2

Smażymy na gorącej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick (bez użycia tłuszczu), tylko z jednej strony. Wylewamy cienką warstwę, oda razu powinny pojawić się tysiące dziurek (stąd nazwa francuska Crêpes aux mille trous).

3

Placuszki świetnie się przechowują, na drugi dzień są tak samo pyszne, sprężyste jak pierwszego dnia.

4

Zazwyczaj jada się je na słodko, z konfiturą pomarańczową czy jakimkolwiek dżemem albo miodem - znakomite:-)

5

Albo ze świeżymi owocami.

Składniki

 200 g semoliny
 1 łyżka mąki pszennej
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżeczek soli
 400 ml ciepłej wody
 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
 1 łyżeczek proszku do pieczenie

Sposób przygotowania

1

Do ciepłej wody (temperatura "kranowa") wsypać wszystkie składniki poza proszkiem do pieczenia. Miksować na średnich obrotach przez minimum 3 minuty. Ciasto ma być lejące więc może trzeba będzie dodać trochę wody. Dużo zależy od urządzenia jakim miksujemy. Ja używam blendera kielichowego i dolewam wody w międzyczasie, bo szybko masa gęstnieje albo robota planetarnego, co trwa trochę dłużej.
Po 3 minutach dodajcie proszek do pieczenia i znowu miksujcie przez 2-3 minuty.

2

Smażymy na gorącej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick (bez użycia tłuszczu), tylko z jednej strony. Wylewamy cienką warstwę, oda razu powinny pojawić się tysiące dziurek (stąd nazwa francuska Crêpes aux mille trous).

3

Placuszki świetnie się przechowują, na drugi dzień są tak samo pyszne, sprężyste jak pierwszego dnia.

4

Zazwyczaj jada się je na słodko, z konfiturą pomarańczową czy jakimkolwiek dżemem albo miodem - znakomite:-)

5

Albo ze świeżymi owocami.

Baghrir – marokańskie naleśniki
(Visited 1 902 times, 12 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *