Archives Pomysł na obiad

Penne rigate i sos pomidorowy z szynki w wersji fit

Wieprzowina, ta chuda jak właśnie szynka, jest dobrym źródłem białka przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (w 100 g jest 135 kcal; B 22 g, T 5 g). Mój sos w stylu bolognese na bazie szynki ma tylko 82 kcal w 100 g, jest zatem dobry dla osób na diecie redukcyjnej. Oczywiście polecam go nie tylko osobom redukującym wagę, jest bardzo smaczny i sycący i zadowoli każdego mięsożercę wielbiącego makarony.

Czytaj więcej

Krewetki z pełnoziarnistym penne i ze szparagami

Makaron można łączyć niemalże ze wszystkim, zawsze wyjdzie coś smacznego. Ponieważ staram się pilnować założonego bilandu kalorycznego, rzadko sobie pozwalam na kremowe sosy, ale odrobina masła do krewetek jest zawsze ok, zwłaszcza jeżeli danie ma tylko 483 kcal i aż 40,1 g białka. Polecam, bo jest pysznie, szybko i bardzo fit.

Czytaj więcej

Jajka w koszulce, szparagi, cukinia, por i groszek

Lubię śniadania na ciepło, lubię jak jest zielono na talerzu i nade wszystko kocham jajka! A te w koszulce są wybitnie smaczne i ponoć najzdrowsze. Do tego sezonowy smaczek w postaci szparagów, i moje odkrycie – sos „biedronkowy” musztardowo-ogórkowy. Polecam, niekoniecznie na śniadanie, bo przygotowanie zajmuje kilka chwil a rano czas biegnie jakby szybciej, ale na kolację – propozycja smaczna i zdrowa.

Czytaj więcej

Bulgur, smażony halloumi, szparagi i por na ciepło, pistacje

To danie smakowało mi jak rzadko, połączenie sera halloumi ze szparagami, bulgurem i olejem sezamowym – dla mnie super! Sezon na szparagi trwa więc warto korzystać i włączać je do różnych potraw. Ja lubię „składane” talerze, coś w stylu bowl – kilka różnych składników, zazwyczaj wykorzystuję sezonowe smaki i to co mam akurat w lodówce. Zachęcam do eksperymentowania ze smakami, czasami wychodzą naprawdę pyszne dania.

Czytaj więcej