Wieprzowina, ta chuda jak właśnie szynka, jest dobrym źródłem białka przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (w 100 g jest 135 kcal; B 22 g, T 5 g). Mój sos w stylu bolognese na bazie szynki ma tylko 82 kcal w 100 g, jest zatem dobry dla osób na diecie redukcyjnej. Oczywiście polecam go nie tylko osobom redukującym wagę, jest bardzo smaczny i sycący i zadowoli każdego mięsożercę wielbiącego makarony.
Archives Pomysł na obiad
Krewetki z pełnoziarnistym penne i ze szparagami
Makaron można łączyć niemalże ze wszystkim, zawsze wyjdzie coś smacznego. Ponieważ staram się pilnować założonego bilandu kalorycznego, rzadko sobie pozwalam na kremowe sosy, ale odrobina masła do krewetek jest zawsze ok, zwłaszcza jeżeli danie ma tylko 483 kcal i aż 40,1 g białka. Polecam, bo jest pysznie, szybko i bardzo fit.
Makaron pełnoziarnisty penne, filet z kurczaka z puszki, warzywa z patelni
Bardzo szybkie i bardzo smaczne danie. Kurczak z puszki w sosie własnym to moje ostatnie odkrycie, świetnie smakuje i ma dużo białka a na diecie redukcyjnej jest to wskazane (na masie tym bardziej).
Krewetki, czarny ryż i sałatka z pora na ciepło
Lekko, smacznie i ładnie. Ryż czarny – uwielbiam, krewetki – również.m A por to taki mój „dyżurny” dodatek warzywny – niedrogi, smaczny i szybko się robi. Bardzo udane, dobrze zbilansowane danie:-)
Jajka w koszulce, szparagi, cukinia, por i groszek
Lubię śniadania na ciepło, lubię jak jest zielono na talerzu i nade wszystko kocham jajka! A te w koszulce są wybitnie smaczne i ponoć najzdrowsze. Do tego sezonowy smaczek w postaci szparagów, i moje odkrycie – sos „biedronkowy” musztardowo-ogórkowy. Polecam, niekoniecznie na śniadanie, bo przygotowanie zajmuje kilka chwil a rano czas biegnie jakby szybciej, ale na kolację – propozycja smaczna i zdrowa.
Bulgur, smażony halloumi, szparagi i por na ciepło, pistacje
To danie smakowało mi jak rzadko, połączenie sera halloumi ze szparagami, bulgurem i olejem sezamowym – dla mnie super! Sezon na szparagi trwa więc warto korzystać i włączać je do różnych potraw. Ja lubię „składane” talerze, coś w stylu bowl – kilka różnych składników, zazwyczaj wykorzystuję sezonowe smaki i to co mam akurat w lodówce. Zachęcam do eksperymentowania ze smakami, czasami wychodzą naprawdę pyszne dania.
Fettuccine z krewetkami, porem i cukinią
Szybki i lekki posiłek dla miłośników owoców morza. Łatwy i sycący z ogólnie dostępnych składników.
Makaron maccheroni z zielonymi warzywami z patelni
Bardzo smaczne i lekkie danie wegańskie. Do zrobienia w kilka chwil. Ja warzywa zjadłam z makaronem ale mogą stanowić świetny dodatek do mięsnego obiadu lub do ryby.
Krewetki, kurki i zielone warzywa z patelni
Taki posiłek może być i śniadaniem na ciepło, lunchem albo obiadem. Można zjeść z ryżem, bagietką lub bez żadnych dodatkowych węglowodanów. Smakuje wybornie:-)
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-pieprzowym
Biała kiełbasa jest pyszna! Przekonałam się do niej niedawno i włączam ją do kolejnych dań. Dzisiaj propozycja w sosie chrzanowo-pieprzowym, na bazie beszamelu więc nie będzie fit, ale za to smacznie i szybko:-)
Faszerowana papryka
Czasem trzeba poświecić chwilę, żeby dobrze zjeść. Papryka faszerowana jako alternatywa do gołąbków – pysznie, do syta i z dużą porcją białka.
Pieczywo twarogowe, tofu z patelni i warzywa na ciepło
Wegańskie jedzenie nie musi być nudne i monotonne. Ja postawiłam na posiłek wysokoproteinowy z domowym pieczywem twarogowym, tofu i dużą porcją zielonych warzyw.